• Haberler
  • Ekonomi
  • Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan patates ve soğan dondurularak ihraç edilsin teklifi

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan patates ve soğan dondurularak ihraç edilsin teklifi

Tarım ve Orman Bakanlığı patates ve soğan üretimi hakkında ilginç bir öneriyle gündeme geldi.Ocak ayına özel ürün masaları bültenini yayınlayan bakanlık, soğan ve patates ihracatının taze olarak yapılması yerine dondurulmuş olarak yapılmasını teklif etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı patates ve soğan üretimi hakkında ilginç bir öneriyle gündeme geldi. Ocak ayına özel ürün masaları bültenini yayınlayan bakanlık, soğan ve patates ihracatının taze olarak yapılması yerine dondurulmuş olarak yapılmasını teklif etti. Katma değeri yüksek, dondurulmuş ve işlenmiş olarak patates ve soğan ihracatı yapılarak ülke ekonomisine katkı sunulacağı vurgulandı.

Bakanlıktan Katma Değeri Yüksek Çözüm

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Ürün Masaları Ocak Ayı Bülteni’ni yayımladı. Bültene göre soğan ve patates üretiminde 2020 yılında 68 hektar alanda 2 bin 280 bin ton kuru soğan üretimi yapıldı. Verilere göre 2021 yılında aynı alanda üretim yapılırken verimdeki artışla birlikte yüzde 9 yükselişin ardından 2 bin 500 bin ton üretim elde edildi. Kuru soğan ihracatında herhangi bir engel bulunmadığı için 2021 yılı 11 aylık verilerde 237 bin ton ihracat yapıldı. Soğandaki bu ihracat son 20 yılın en yüksek ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de patatesi üretim, tüketim ve ihracatında da dengeli bir sezon geçirildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı, bültende Niğde ve Nevşehir saha ziyaretlerine yer verdi. Niğde ilinde patates alanlarında fasulye üretimine, Nevşehir ilinde ise fasulye ve çerezlik kabak üretimine yönelim olduğu belirtildi. Soğan ve patates ihracatında taze olarak yapılması yerine katma değeri yüksek, dondurulmuş ve işlenmiş ürün olarak yapılması için teşviklerin gündeme geleceği ifade edildi.

Pamuk Üretiminde Artış Beklentisi

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Ürün Masaları Ocak Ayı Bülteni’nde ayrıca pamuk üretim raporuna da yer verdi. Bu kapsamda 2021 yılının sektör açısından memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Hastalık ve zararlı popülasyonunun az olup pamuk veriminin yüksek olduğu bir yıl geride kalırken yeni sezonda buğday ve mısır alanlarından pamuk ekim alanlarına geçiş olacağı öngörüldü.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme