Teknoloji

Facebook, Instagram ve Whatsapp Neden Çöktü? İşte Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın Çökme Sebebi

Dünya çapında Facebook ve bağlı platformlarda yaşanan kesintilerin nedeniyle ilgili Türk hacker gruplarından yazılım mühendisi H. U. yeniakit.com.tr’ye değerlendirmede bulundu.

Türk hacker, kesintinin yaşandığı saatlerde Facebook ve bağlı platformların sunucularına, CIA’in dijital istihbarat toplama birimi olarak görev yapan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’nın Maryland’deki ve Utah’taki veri merkezlerinden yoğun akış tespit ettiklerini söyledi.

Sanal korsanların Julian Assange tehdidi korkuttu
Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın tutuklanması nedeniyle dünyadaki birçok hacker grubunun ABD gizli servis bilgilerini ele geçirmek için harekete geçtiğini belirten Türk hacker, “Özellikle Anonymous gibi büyük hacker gruplarının tehdit içerikli açıklamaları ABD gizli servisini korkuttu.

ABD, kamu ve istihbarat kurumlarının sunucularına karşı yapılabilecek internet saldırıları için önlem amaçlı sosyal medya hareketlerini izlemeye başladı.

Cloud Act yasasına dayanarak Facebook ve bağlı platformların verilerini kopyalamak için başlatılan transferler yoğun işleme neden olunca, Facebook’un sunucularında tıkanma ve çökmeler meydana geldiğini tahmin ediyoruz.” dedi.

ABD bilişim şirketlerinin bütün verileri NSA’nın elinde
2018 yılında ABD Senatosu tarafından kabul edilen “Clarifying Overseas Use of Data (Cloud Act)” yasasıyla, ABD şirketleri tarafından tutulan dijital verilere dünyanın neresinde olursa olsun ABD istihbarat kurumları tarafından erişim hakkı sağlanmıştı.

Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), bu yasaya dayanarak Google, Micosoft, Facebook, Instagram, Whatsapp gibi birçok ABD şirketinin bütün dijital verilerine her zaman erişebilme ve kopyalayabilme hakkına sahip oldu.

Türk yazılımcı H. U. ABD merkezli sosyal medya şirketlerinde yer alan bütün kullanıcı verilerinin bu yasaya göre ABD istihbarat kurumlarının erişimi dahilinde olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu: “Bilindik sosyal medya platformlarını kullanan bütün kişi ve kurumlar şunu bilsin ki; paylaştığınız her veri ABD istihbarat kurumlarının elindedir. Bu veriler stratejik durumlarda ABD tarafından her amaçla kullanılabilir.

Özellikle devlet kurumlarımızın verilerinin ABD menşeili firmaların sunucularında tutulması son derece sakıncalıdır. Türkiye’nin bir an önce kendi bulut sistemlerini oluşturması ve verilerini güvene alması gerekiyor.”