Teknoloji

Sosyal medya için kanun teklifi: Kimlik bilgileri istensin!

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ‘İnternet ortamında yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” hakkında hazırlanan kanun teklifini TBMM’ye sundu. Sosyal medyada yer alan sahte haberler ile mücadele için hazırlanan teklif Meclis tarafından onaylanırsa, sosyal medya hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası isteme zorunluluğu getirilecek.

Sosyal medya için kanun teklifi: Kimlik bilgileri istensin!

Türkiye sahte habere en çok maruz kalan ülkeler arasında 49’uncu 

Türkiye’nin sahte hesaplar üzerinden yayınlanan sahte haberler ile bir çok sıkıntı yaşadığını vurgulayan Milletvekili Öztürk, “Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz şu dönemde dâhi durum değişmemiş, sahte hesaplar üzerinden yapılan algı yaratmaya yönelik korku salıcı haberler yüzünden zaman zaman toplumda endişeler yükselmiştir. Bu bağlamda, tüm sosyal medya mecraları için 2018’de yapılan genel bir araştırma sonucuna göre Türkiye; ‘Sahte habere en çok maruz kalan ülkeler’ kategorisinde yüzde 49 ile ilk sırada yer almaktadır. Sosyal medya platformu Facebook’tan yapılan açıklamada; 2018’in ilk 3 ayında dünya genelinde 1,2 milyar sahte hesap silinirken, 2019’un aynı döneminde 2,2 milyar sahte hesap silindiği belirtilmiştir. Tüm dünyanın sahte hesaplarla başı ağrımaktadır” dedi.

Kimlik bilgileri kanun kapsamında korunacak

MHP’li Öztürk, Sosyal medya hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin kimlik numaralarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunması öngörüldüğünü belirttiği konuşmasında, yaptırımlara uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına ağır idari para cezaları uygulanacağını da belirtti.