Teknoloji

TÜBİTAK Özel Sektöre Öncülük Edecek

  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Önümüzdeki süreçte en öncelikli işlerimizden biri olarak TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK’ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz.” dedi.


Bakan Özlü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle bir otelde düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası” Adana etkinliğinin ikinci gününün açılışında konuştu.

Türkiye’nin dünyanın önemli üretim lokasyonlarından biri olduğunu belirten Özlü, buna karşılık üretimin yeterli olmadığını söyledi. Ülkede nitelikli üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Özlü, hükümetin ve ekonomi yönetiminin de tüm motivasyonunun bu hedefi sağlamaya yöneldiğini ifade etti.

Özlü, Türkiye’nin 1980’li yıllarda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vizyonuyla ihracata dayalı ekonomi modelini benimsediğine işaret ederek, gerçek anlamda patlamayı 2002’den sonra yaşayan ihracatı, dünya pazarlarındaki birçok sıkıntıya rağmen 150 milyar dolar bandında tutmayı başardıklarını, ancak bunun artırılması gerektiğinin de açık olduğunu dile getirdi.

Bakan Özlü, ülkenin daha fazla üretip dış pazara açılmasının yanı sıra hükümetin aktif dış politika anlayışıyla çok daha fazla ülkeyle temas edip serbest ticaret anlaşmaları, vize muafiyetleri gibi ihracatçının önünü açan uygulamalara gittiğini anlattı. Bunlara devam edeceklerini söyleyen Özlü, son olarak da ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi için adım attıklarını anımsattı.

– “Üretimde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 15’lere çıkarmalıyız”

Özlü, ihracatın artması için önce orta, devamında da orta-yüksek teknolojiye geçiş yapılmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, “Üretimde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 15’lere çıkarmalıyız. Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceğiz. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını binde yarımdan yüzde 1’e çıkardık. Şimdi bu oranı önce yüzde 2, bilahare yüzde 3’e taşıyacağız.” dedi.

30 çalışanı olan bir firmanın geliştirdiği cep telefonu uygulamasıyla bir anda 15-20 milyar dolar piyasa değeri olan bir firmaya dönüşebildiğine işaret eden Özlü, gelişen teknolojinin bir yandan ciddi fırsatları beraberinde getirdiğini, ama aynı zamanda ülke ekonomileri ve firmalar üzerinde tehditler de oluşturduğunu belirtti. Özlü, hükümetlerinin işinin, bu tehditleri sanayicilerle bertaraf edip sanayicilerle fırsatları değerlendirmek olduğunu söyledi.

– “Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payı artıyor”

Özlü, hükümetin gündemiyle özel sektörün gündeminin aynı olduğunu ifade ederek, “Özel sektörümüzün Ar-Ge ve inovasyon konularına her geçen gün daha ciddi bir şekilde eğildiklerini görüyor ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları ciddi bir şekilde artıyor, ancak çok daha sevindirici olan husus toplam Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payı artıyor.” diye konuştu.

– “TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak”

Sanayicilerin daha fazla Ar-Ge ve inovasyon yapmaları için çok kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özlü, şöyle devam etti:

“Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sürekli geliştiriyoruz. Elbette burada durmayacağız. Bundan sonra da Ar-Ge ve yenilik ekosistemini çok ince dokunuşlarla hedefi 12’den vuran eylemlerle güçlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte en öncelikli işlerimizden biri olarak TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK’ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz. TÜBİTAK artık Ar-Ge yapan bir kurumdan ziyade sizlerin Ar-Ge yapmasına destek olacak, yardımcı olacak, adeta bir partner olacak bir kurum haline gelecek.”

– 4. Sanayi Devrimi

Özlü, önümüzdeki hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen “patent kanununun” ülkenin Ar-Ge ve inovasyon iklimine büyük güç kazandıracağını belirtti.

Sanayicilerin üretim sistemlerini sürekli yenilemesi, ne üreteceği gibi nasıl üreteceğini de çok iyi belirlenmesi gerektiğini anlatan Bakan Özlü, üretimde yeni teknolojilerin, akıllı sistemlerin, otomasyon ve robot sistemlerinin daha fazla yer almasını istediklerini, sanayide böyle bir dönüşüm yaşanmasıyla ülkenin rekabet gücünü koruyup artırabileceğini vurguladı.

Özlü, 4. Sanayi Devrimi’ne en iyi şekilde hazırlıklı olunmasının önemine işaret ederek şöyle konuştu:

“Biz de bunun farkındayız. Bakanlığımızda 4. Sanayi Devrimi ile ilgili özel bir çalışma grubu oluşturduk. Bu konuyla ilgili kamu ve özel sektörün birlikte yer aldığı bir platform oluşturuyoruz. Bu platforma akıllı üretim sistemleriyle ilgili politika üretme, politika araştırma geliştirme ve bunları takip etme yetkisi vereceğiz. Önceki 3 sanayi devrimini hep geriden takip ettik. İnşallah bu sefer tam zamanında ve en doğru yerde olacağız. Yeni sanayi devrimine öncülük eden ülkelerden birisi olacağız.”

En büyük 500 sanayi kuruluşundan 15’ini barındıran Adana’da sadece 2 firmanın Ar-Ge merkezi olduğuna dikkati çeken Bakan Özlü, “Bu tabloyu değiştirmeliyiz. Sizlerden Ar-Ge ve reform paketiyle hayata geçirdiğimiz yeniliklerden yararlanmanızı, daha fazla Ar-Ge merkezi kurmanızı bekliyoruz.” diye konuştu.

KAMUPERSONELİ.NET – AA