• Haberler
  • Gündem
  • TEOG'un Ardından Üniversite Sınav Sistemi de Değişiyor

TEOG'un Ardından Üniversite Sınav Sistemi de Değişiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sinyali verdi, TEOG sınavının kaldırılmasından sonra, LYS de kalkıyor.Yeni sistem için çalışmaları MEB ve YÖK birlikte yürütecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sinyali verdi, TEOG sınavının kaldırılmasından sonra, LYS de kalkıyor.

Yeni sistem için çalışmaları MEB ve YÖK birlikte yürütecek. Bakanlar Kurulu’na kasım ayında sunulacak yeni sistem, hem liselere hem de üniversitelere girişi kapsayacak.

YÖK ve MEB Birlikte Çalışacak

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalar da hızlandı. Cumhurbaşkanının talimatı ile ortak çalışan YÖK ve MEB ortak bir model üzerinde uzlaşma sağlayacak.

Öne çıkan model ile ilgili satır başları şu şekilde:

Yüksek Okullara Sınavsız Giriş

Üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme yapılabilecek.

Rekabet Daha Az Sayıda Öğrenci Arasında Olacak

Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Fakat meslek yüksekokulu ve açık öğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması hedefleniyor.

Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi düşünülüyor.

İster 3, İster 1 Sınav Puanı İle Yerleşme Başvurusu Yapılabilecek

LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşeceği düşünülüyor.

Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

Alımlar Sınavsız Gerçekleşebilecek

Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

Aileler ve Çocuklar Rahat Etsin

ABD'de gerçekleşen BM zirvesinde üniversite sınavının da değişeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocukların tükenmesini görmek istemediğini vurgulayarak; "Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar" ifadelerine yer verdi. Üniversiteye giriş sınavlarının da değişeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, o konu üzerinde de çalışmalar yapıldığını belirtti.

Kamupersoneli.net - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme