- Haberler
- Ekonomi
- Türkiye Kamu-Sen Temmuz Ayı Asgari Geçim Sonuçları Açıklandı! Dört Kişilik Bir Ailenin Asgari Geçim Sınırı 6 Bin 725 Lira Oldu
Türkiye Kamu-Sen Temmuz Ayı Asgari Geçim Sonuçları Açıklandı! Dört Kişilik Bir Ailenin Asgari Geçim Sınırı 6 Bin 725 Lira Oldu
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 2019 yılı Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı..
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 2019 yılı Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından alınan verilere göre Temmuz 2019 fiyatları baz alınarak yapılan araştırmada şok rakamlar ortaya çıktı.
TEK KİŞİ VE DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN GEÇİM SINIRI ŞOK ETTİ
Söz konusu yapılan araştırmaya göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.263,19 TL oldu, dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı ise 6.725,58 Lira oldu.
Temmuz ayı sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı Haziran ayına göre yüzde 0,74 oranında yükseldi.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise Haziran ayına göre yüzde 94 oranında arttı ve 2.510,46 Lira olarak duyuruldu.
ARAŞTIRMALAR TÜM GERÇEKLERİ ORTAYA SERİYOR
Yapılan araştırmalarla 4 kişilik bir ailenin, sağlık kurumları tarafından belirlenen sağlıklı beslenme usulüne göre ihtiyaçlarını gidermesi 2019 Temmuz ayı verilerine göre günlük 52 TL olarak ortaya çıktı.
Ailenin aylık gıda harcaması ise 1.583,55 TL oldu ve Temmuz 2019 itibariyle ortalama 4.014,14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 39,45’ini oluşturmaktadır.
Kira gideri ise Haziran 2019 ortalama maaşının yüzde 23,98’ine denk gelmektedir. Memur maaşının ortalama yüzde 63,43’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorundadır.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Önder Kahvec yaptığı açıklamasında;
"Rakamlar yaşanan ekonomik problemleri ortaya koymaktadır. Bu nedenle toplu sözleşme masasında kamu çalışanları ve emeklilere verilecek zam oranı tüm bunların ışığında belirlenmeli, dar ve sabit gelirlilerin yaşadıkları gerçekler göz ardı edilmemelidir.
Her ay düzenli olarak yaptığımız asgari geçim endeksi rakamlarına baktığımızda yaşanan ekonomik sıkıntıların geçen aya göre yaklaşık yüzde 1 oranında arttığı görülmektedir.
Önümüzdeki aydan itibaren gıda fiyatlarındaki artış, okulların açılması gibi etkenlerle hayat biraz daha zorlaşacak enflasyon daha da yükselecektir.
İçinde bulunduğumuz Ağustos ayında devam emekte olan toplu sözleşme görüşmelerinde bütün bu yaşanan ekonomik sorunları masaya taşımaya devam ediyoruz. Ortaya çıkan bu rakamlar toplumun her kesiminde yaşanan sıkıntının göstergesidir.
Bu nedenle masada kamu çalışanları ve emeklilere verilecek zam oranı asgari geçim rakamları ışığında belirlenmeli, dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı zorluklar bertaraf edilmelidir.
Birkaç gün sonra birlikte idrak edeceğimiz Kurban Bayramında yıllardır dillendirdiğimiz memura da bayram ikramiyesi ödenmesi konusunda bir adım halen atılmamıştır. Bu konuda ki ısrarımız devam edecek, ikramiye almayan 3 milyon memura müjde verilmesi için gayret sarf edeceğiz." dedi.
Bakmadan Geçme





