- Haberler
- Gündem
- Türkiye'de Bilim İnsanları Geliştirdi! Numune Alırken Covid-19'un Yayılmasını Engelliyor
Türkiye'de Bilim İnsanları Geliştirdi! Numune Alırken Covid-19'un Yayılmasını Engelliyor
Maltepe Üniversitesi tarafından gelen açıklama ışığında, Covid-19 testi sırasında sağlık görevlileri ile şüpheli hastaların kurduğu teması engelleyen ve işlem bittikten hemen 2 saniye sonra kendi kendini dezenfekte edebilen cihaz, Maltepe Üniversitesi Tıp
Maltepe Üniversitesi tarafından gelen açıklama ışığında, Covid-19 testi sırasında sağlık görevlileri ile şüpheli hastaların kurduğu teması engelleyen ve işlem bittikten hemen 2 saniye sonra kendi kendini dezenfekte edebilen cihaz, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce kullanımına başlandı.
Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyeleri Şener Odabaşoğlu ve Kemal Fırat Oğuz iş birliğiyle üretilen istasyon içinde morötesi ışın lambalarıyla sterilizasyon sağlandığı sırada uyguladığı negatif basınç ile virüsün yayılması engelleniyor.
VİRÜSÜN YAYILMA HIZINI YAVAŞLATMAK OLDUKÇA KRİTİK
Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Rıza Gürler Akgün, corona virüs (Covid-19) tehlikesini ortadan kaldırmak için tedavide kullanılacak aşı ve yöntem tespit edilene kadar virüsün yayılma hızını yavaşlatmanın oldukça kritik olduğunu açıkladı.
Bu doğrultuda, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü iş birliğiyle meydana getirilen araştırmalar sonucunda Odabaşoğlu ve Oğuz tarafından "Negatif Basınçlı ve Morötesi Işınlı Örnek Alma İstasyonu" projesinin hayata geçirildiğini aktardı.
TÜM BİRİKİMİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ
Akgün, istasyonun 15 Nisan tarihinden beri Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tarafından kullanıldığını kaydetti.
Akgün, istasyonun kendi kendini dezenfekte ettiğini belirterek, "Benzerlerinden önemli farkları olan bu istasyonla ilgili patent başvuru sürecimiz devam ediyor. İhtiyaç duyulan her yerde kullanılabilmesi için tüm bilgi birikimimizi hiçbir karşılık beklemeden paylaşmaya hazırız. İnsanlığın bu salgından bir an önce kurtulması için üniversite olarak seferber olduk." şeklinde konuştu.
HEM SAĞLIK GÖREVLİLERİ HEM HASTALAR KORUNUYOR
Açıklamada, hayata geçirilen projenin nasıl uygulandığına ilişkin şu bilgiler sunuldu:
"İstasyon hastalardan numune alınırken, hemşire ve doktorların korunması amacıyla kullanılıyor. Hasta veya virüsün bulaştığı şüphesi olan kişi, iki yanı camla kaplı şeffaf istasyon içine giriyor. Sağlık personeli numune alma işleminin yapılabilmesi için tasarlanan dışarıdan istasyon içine uzanan sabit eldivenleri giyiyor ve içeride bulunan kutudan malzemeyi alıp paketinden çıkartıyor. Sağlık personeli, hastadan numuneyi aldıktan sonra steril bir şekilde özel kabına koyuyor. Sağlıkçı ve hasta temas etmeden işlem tamamlanıyor."
"İstasyon sağlık çalışanlarının güvenli ortamda çalışmasını sağlaması kadar, test yapılan kişileri de virüsten koruyor. Numune alındıktan sonra sağlık çalışanı, istasyondaki sterilizasyon butonuna basarak morötesi ışın lambalarıyla negatif basınç sistemini çalıştırıyor. İstasyon içinde kalması muhtemel virüsleri ortadan kaldıracak sterilizasyon 1-2 dakika içinde sağlanıyor. Sıradaki hasta virüsten tamamen temizlenen istasyona giriyor."
Bakmadan Geçme





