• Haberler
  • Gündem
  • Uzmanlardan korkutan deprem uyarısı: 7 büyüklüğünde bekleniyor!

Uzmanlardan korkutan deprem uyarısı: 7 büyüklüğünde bekleniyor!

Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar her gün korkuyla büyük bir deprem olma riskiyle hayatlarını sürdürüyor.Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar da son zamanlarda Marmara bölgesinde özellikle 16 milyona sahip İstanbul'da yaşayan vatandaşları tedirgin

Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar her gün korkuyla büyük bir deprem olma riskiyle hayatlarını sürdürüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar da son zamanlarda Marmara bölgesinde özellikle 16 milyona sahip İstanbul'da yaşayan vatandaşları tedirgin ediyor. Her gün deprem olma riskiyle yaşayan İstanbullu vatandaşlara korkutan uyarı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan'dan geldi.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN?

İstanbul Deprem Çalıştayı adı altında TÜRK  Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, "Biz tabii büyük depremleri konuşmalıyız. Çünkü küçük depremler devamlı oluyor. Depremlerin olduğu yerlere, faylara baktığımız zaman, özellikle Marmara'nın son 2 bin yıllık tarihine baktığımız zaman, son 20 yılda yapılan  araştırmaları da göz önünde bulundurduğumuz zaman, 'Kuzey Anadolu Fayı' Marmara Bölgesi'ni bir pençe gibi sarıyor. Bu pençenin en aktif ve tehlikeli kolu 'Ana Marmara Fayı' olarak karşımıza çıkıyor. Kocaeli körfezinden, Ege Denizi'ne kadar uzanıyor. Bunun üzerine büyük deprem olma olasılığı çok yüksek" ifadelerini kullandı.

Haber

İSTANBUL'DA YAŞAYANLARI KORKUTAN DEPREM TAHMİNİ

İstanbul'da yaşayan vatandaşları korkutan deprem açıklaması yapan Eyidoğan, "Bugüne kadar yapılan çalışmalara baktığımız zaman önümüzdeki 30 yıl içinde Marmara Denizi'nin kuzeyinde 7 ve daha büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 65'e ulaşmış durumda. Bu durum giderek de artıyor. 26 Eylül 2019'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem ana Marmara fayının üzerindeydi. Bu da gösteriyor ki bazı yerleri az, bazı yerleri çok hareket etmesine rağmen bu fay önümüzdeki yıllarda İstanbul'u ve tüm Marmara Bölgesi'ni ciddi derecede etkileyecek büyük bir deprem yaratma potansiyeline sahip. Buna en kısa zamanda hazırlanmamız gerekiyor. Deprem risklerini azaltmamız gerekiyor. Güvenli bir yerleşim oluşturmamız gerekiyor. Burada hem merkezi hem de yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor." dedi.

Haber

KÜÇÜK DEPREMLER BÜYÜK DEPREMLERİN ENERJİSİNİ AZALTMIYOR

Ayrıca "Küçük depremler, büyük depremlerin enerjisini azaltmıyor." diyen Eyidoğan, "Küçük depremler bize büyük depremlerin olacağı fayların yerlerini gösterme açısından çok yararlı. Küçük depremleri izleyerek, büyük depremin olasılığı konusunda, fayların yerlerinin doğru belirlenmesi konusunda çalışmalar elde ediliyor. Küçük depremler daha büyük depremlerin nerelerde olabileceğini işaret ediyorlar. Bizim çözemediğimiz sorun depremin ne zaman ve ne büyüklükte olacağını bilememek. 6 büyüklüğündeki bir depremin ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bir gün ana Marmara fayının İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi'ndeki yerleşimleri önemli derecede etkileyecek bir deprem yaratacağı konusunda çok belirgin kanıtlar var" şeklinde konuştu.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme