• Haberler
  • Gündem
  • Yazın kabusu geri döndü: Gördüğünüz anda en yakın hastaneye gidin! Şiddetli ağrı ve uyuşmaya neden oluyor!

Yazın kabusu geri döndü: Gördüğünüz anda en yakın hastaneye gidin! Şiddetli ağrı ve uyuşmaya neden oluyor!

Yaz aylarının kabusu olan keneler geri döndü..

Yaz aylarının kabusu olan keneler geri döndü... Kırım Kongo Kanamalı Ateşi denilen ölümcül hastalığa neden olan keneler, ülkenin dört bir yanında can kayıplarına neden oluyor. KKKA'dan bir ölüm haberi daha son olarak Çankırı'dan gelmişti. Uzmanlar ise kene ısırmasına karşı uyarıları peş peşe yapıyor.

Kene ısırıkları yanlış müdahale sonucu KKKA hastalığına neden olabiliyor. Bu hastalık ise ölümle sonuçlanabiliyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe de özellikle hayvancılıkla uğraşan kişilerin, veterinerlerin ve doğa yürüyüşü yapanların vücutlarını sürekli kontrol etmeleri gerektiğini açıklayarak şunları söyledi:

"Keneyi, çakmakla, Japon yapıştırıcısıyla çıkarmaya çalışanlar var. Yapıştırıcıyı kenenin üzerine döküp ciltten sökmeye çalışıyorlar. Bu durum hem deriye zarar veriyor hem de enfeksiyona neden oluyor. Çakmakla cilt üzerindeki keneyi yakmaya çalışanlarla bile karşılaştık. Bu ve benzeri yöntemleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bilinçsiz müdahaleler sonucu enfekte kenenin kusmuğu cilde karışıyor. Zehirlenmelere ve ciddi enfeksiyonlara neden olan bu durum tedaviyi de geciktiriyor. Kenenin mutlaka hekim kontrolünde çıkarılması gerekiyor. Kene, 'Kırım Kongo' mikrobunu taşıyorsa ateş, halsizlik, kanlı idrar, vücutta morarmalar ve kanamalar meydana geliyor."

AKREP ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Kene, akrep ve yılan kaynaklı zehirlenme vakalarının her birinden yılda en az 200 hastanın acil servise başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Sebe, "Özellikle zehirli yılan sokmalarında vücutta 'kanayan iki diş izi' görülüyor. Bu durumda kesinlikle kesme, emme gibi müdahalelerden kaçınılmalı, hasta hareketsiz bir şekilde hastaneye getirilmelidir. Aksi takdirde saatler içerisinde semptomlar daha da ağırlaşarak şoka varan, hastanın hayatını kaybetmesine neden olacak zehirlenmelere yol açabiliyor. Akrep zehirlenmelerinden ise geçen hafta itibariyle günde 3-4 vaka gelmeye başladı. Bu hastalarda çift görme, ısırılan yerde şiddetli ağrı, uyuşma gibi belirtiler oluyor." dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme