Eğitim

AK Parti’li Yegin’den Mülakat Tartışmalarına Açıklama

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, mülakat sistemiyle ilgili tartışmaları değerlendirdi. Yegin, mülakatların objektif olmaya azami özen gösterdiklerini, ancak toplumda oluşan hissiyatın da önemli olduğunu söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, mülakat sistemiyle ilgili tartışmaları değerlendirdi. Yegin, mülakatların objektif olmaya azami özen gösterdiklerini, ancak toplumda oluşan hissiyatın da önemli olduğunu söyledi.

Mülakat Sistemi Neden Getirildi?

Yegin, mülakat sisteminin AK Parti yönetimleri döneminde getirilmiş bir şey olmadığını, Türkiye’de uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan bir konu olduğunu belirtti. Mülakatın, adayların davranış ve tutumlarını tanımak, iletişim becerileri, zekâ, kavrayış gücü, muhakeme yeteneği, algılama hızı, ifade düzgünlüğü gibi bazı yönlerini ölçmek, mesleğe olan ilgilerini, geçmiş deneyimlerini değerlendirmek üzere en uygun ve en nitelikli kişiyi kuruma kazandırmayı amaçlayan bir seçme tekniği olarak mevzuata yerleştirildiğini ifade etti.

Yegin, mülakatla ölçülebilen özellik ve nitelikleri yazılı sınavla anlama şansının olmadığını, bu nedenle mülakatın mevzuata işlendiğini kaydetti. Yegin, “Bazı kimseler özellikle mülakata ilişkin torpil, kayırmacılık, adaletsizlik algısı oluşturup köpürtmeye çalışıyor olabilir.

Bugün hakkının teslim edilmediği hissine kapılan kişileri hariç tutarak söylemek gerekirse hükûmete iftira atmaktan zevk duyan bazı çevrelerin köpürtmeleriyle ve bunun yanında bazı olumsuz örneklerle de elbette bugün toplumumuzda mülakat meselesine karşı bakış açısından farklı yaklaşımlar ve tartışmalar oluşmuştur; önemlidir, dikkatimizdedir.” dedi.

Mülakat Tartışmasını Bitirecek Bir Süreç

Yegin, AK Parti olarak şimdiye kadar her işlerinde olduğu gibi mülakatlarda da objektif olmaya azami özen gösterdiklerini vurguladı. Yegin, “Tüm bu hassasiyetimize rağmen, yine de sınavlar ve akabinde yapılan mülakatlarda oluşan toplam puanla sonuç alamayan bir aday, kayırma yahut da dışlanma olduğu, mezhebinden, inancından, etnik aidiyetinden, siyasi duruşundan dolayı kendisine karşı objektif olunmadığı zannına, hakkının teslim edilmediği hissine kapılmış olabilir. Bu his önemlidir, bu hissin giderilmesi için gereken neyse hepimizin vazifesidir, yapılmalıdır.” diye konuştu.

Yegin, seçim öncesinde ifade ettikleri gibi, görevin gerektirdiği zorunluluklarla sınırlı olması ve özel meslek gruplarında devam etmesi kaydıyla mülakat tartışmasını bitirecek bir süreci tartışarak, yöneterek yeniden hep beraber ortaya koymak durumunda olduklarını söyledi.

AK Parti Kadrolaşmak İçin Mülakatları Kullanmıyor

Yegin, birileri tarafından yıllardır “AK Parti kadrolaşmak için mülakatları kullanıyor.” diye algılar yapıldığını, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yegin, mülakat uygulamasına ihtiyaç duyulup mevzuata konulmasının temelinde yatanın, o işe, o kadroya liyakat olarak en uygun kişiye ulaşma isteğinden başka bir şey olmadığını ifade etti.

Yegin, mülakata gelenlerin objektif, herkesçe kabul edilen ve tartışmasız kriterlerle mülakata katılmaya hak kazandıklarını, hiçbir zaman “Ne yani kendi adamlarımızı almayacağız da ülkücüleri, imam-hatipleri mi işe alacağız?” gibi bir anlayışta, yaklaşımda ve uygulamada olmadıklarını söyledi.

Yegin, mezun oldukları lise, giydikleri kıyafet, başlarına taktıkları örtüden dolayı kişilerin eğitim hakkının dahi elinden alındığı bir devleti o hakkı yenen kişilerin kurduğu ve desteklediği, büyüttüğü AK Parti’nin bugün çoğulcu demokrasinin, farklılıklara saygının, eşit vatandaşlığın ve kardeşliğin sembolü hâline geldiğini vurguladı.

Yegin, “Sağcısı, solcusu; muhafazakârı, milliyetçisi, ulusalcısı; Alevi’si, Sünni’si; Kürt’ü, Türk’ü; zengini, fakiri hiçbir ayrıma tabi tutmadan yöneterek…” diyerek sözlerini tamamladı.