Kültür-sanat

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosunu Kim Yaptı? Tablonun Anlamı Nedir? Kim Milyoner Olmak İster Sorusu

Osman Hamdi Bey yıllar öncesinden Türkiye’nin kültürel mirasına büyük katkı sağladı.

Osman Hamdi Bey, hukuk okuyordu. Babası onun daha iyi bir hukuk eğitimi alabilmesi için onu Paris’e gönderdi. 12 yıl boyunca kaldığı Paris’te, hukuk okuyup, aynı zamanda bir ressamın yanında çıraklık eğitimini aldı. Henüz 25 yaşındayken, Paris’te düzenlenen Dünya Sergisi’ne 3 resim ile katılarak, Paris’te ismi duyulan ilk Türk ressamlardan biri unvanını almıştı. Ana Vatana döndüğünde yabancı işler müdürlüğü, saray protokol müdürlüğü gibi önemli devlet kademelerinde görev aldı. 

33 yaşındayken Kadıköy Belediyesinin ilk başkanı oldu. Tüm bu memuriyet zamanlarında resim yapmaya da devam etti. Rus harbi sırasında memuriyetten ayrıldı. 1881 senesinde padişahın emriyle İmparatorluk Müzesi müdürü olarak devlet erkânında tekrar göreve başladı. 1883 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurdu, üniversite binasının tasarımına kadar ilgilendi ve öğrenime açtı. Aynı yıl, eserlerin yurt dışına kaçırılmasını engelleyen yasayı yürürlüğe koydu.

Osman Hamdi Bey, birinci kuşak ressamlardan biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda ilk müzeci ve ilk arkeolog unvanlarını da almıştı. Bu yoğun çalışma temposu arasında, onun kaçamak yeri Eskihisar’da bulunan eviydi. Resimlerini burada yapmaya devam ederdi.

Kaplumbağa Terbiyecisi

Kaplumbağa Terbiyecisi resmi, Osman Hamdi Bey’in Arkeoloji Müzesi’ni açmakla uğraştığı yıllarda yaptığı bir tablodur. Resmin 1906 ve 1907’de yapılmış 2 versiyonu bulunmaktadır. İkincisinin farkı, 5 yerine 6 tane kaplumbağa olmasıdır.

Siz yine de kaplumbağa saymakla uğraşmayın, daha kolay bir kopya; pencere önünde bulunan testi sadece 2. versiyonda var. Osmanlı’da kaplumbağalar, üzerine mum koyularak geceleri ışık yayması için dolaşmaya bırakılırmış. Bu sebeple, kaplumbağalar sarayda görevli olarak sayılırmıştır. Resimde, adamın sırtında görünen çanak, keşkül-ü fukara yani derviş çanağı olarak düşünülmüştür. Elinde ise ney tutuyor ama çalmıyor. Adam kaplumbağaların başında, kaplumbağalar yemek derdinde. Tüm bu ipuçları doğrultusunda, resme fazlaca anlam yüklenmiş durumda.

İnanılan yorum; Osman Hamdi, devlet için müdürlük yaparken, emrindekilerin çalışma şeklinden şikâyetçi olmasıdır. Onları bir kaplumbağa kadar yavaş ve zor öğrenir tasviri vermiştir. Resimdeki adam aslında kendisidir. Sırtındaki çanak derviş göndermesidir, dervişin sabrı dolmuştur, artık onları eğitemeyeceğini anlamıştır, o yüzden uğraşmayı bırakır, elinde ney tutup çalmamasının sebebi de budur.


Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum