Mevzuat

TETAŞ'ın Ana Statüsü Değişti !

22 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi’nin ana statüsünün değişikliği yayınlandı.

TETAŞ yapılan statü değişikliğine göre; ikili anlaşmalar yapacak, toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunacak. TETAŞ’ın çalışma usul ve esasları ana statü değişikliğiyle beraber yeniden belirlenecek ve amaç-faaliyet konuları yeniden düzenlenecek. Şirket sermayesi 179 milyon lira olarak belirlendi.

Bundan sona TETAŞ, alışveriş alım ve satımlarında Sayıştay denetiminde olacak, TETAŞ’ın merkezi Ankara’da bulunacak, şirket merkezi Yüksek Planlama Kurulu tarafından değiştirilebilecek.

TETAŞ Nedir? Faaliyetleri Nelerdir?
“Enerji sektöründeki serbestleşme çalışmaları kapsamında 2001 yılında Türkiye Elektrik Üretim, İletim Şirketinin (TEAŞ) üçe bölünmesiyle Türkiye’nin ilk ve tek kamu enerji toptan satış şirketi olarak kurulan TETAŞ, sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü olup, Devletin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak elektrik ticaret ve taahhüt faaliyetlerinde bulunmaktadır.

TETAŞ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (ETKB) ilgili kuruluşu olup, faaliyetlerinde özel hukuk hükümlerine tabidir. 50 Trilyon TL. sermaye ile kurulan TETAŞ’ın sermayesi 2004 yılında 179 Milyon TL’ye yükseltilmiştir.

Teşekkülümüz, Türkiye’de enerji sektörünün yeniden yapılandırılması amacıyla çıkarılan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında 01.10.2001 tarihinde kurulmuş ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre teşkilatlandırılmış, bir İktisadi Devlet Teşekkülü olup, 6446 sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanununa göre faaliyetlerini sürdürmektedir. 

TETAŞ Kamu tarafından imzalanmış uzun dönemli sözleşmelerden kaynaklanan mevcut enerji alım ve satım yükümlülüklerini üstlenmiştir. Bunun yanı sıra TETAŞ, piyasada makul bir fiyattan elektriğin toptan satışını yapabilmek için özel sektör santrallarından yüksek maliyetli alım yükümlülüklerini karşılamaya (fiyat ve miktar olarak) yeterli olacak şekilde kamu üretim tesislerinden de elektrik enerjisi satın almaktadır. Ayrıca, Kanuni düzenlemelerle kendisine verilen görevler çerçevesinde Kamunun yeni yükümlülüklerini üstlenerek yeni enerji alış ve satış anlaşmaları yapabilmektedir.”