Genel

Banka Maaşıma El Koyabilir Mi, Bloke Koydu Ne Yapmalıyım?

Banka Maaşın Ne Kadarına El Koyabilir?

Bankanın maaş hesabına bloke koyması çok sık görülen bir durumdur. Ancak maaşın tamamına haciz konması kişinin maaş hesabının geçim kaynağı olması nedeni ile mümkün değildir. Banka maaşın en fazla yüzde 25’i kadarına kadar haciz koyma hakkına sahiptir. Bu tutarın aşılması mümkün değildir. Yani maaşı 2 bin lira olan bir kişinin banka en fazla 500 lirasına kadar el koyabilir. 

Bankanın Maaşa Bloke Koyabilir Mi?

Yasal olarak bankanın maaşa el koya hakkı yoktur. Yani kişi bankadan dilekçe alarak bu hesabın maaş hesabı olduğunu kanıtlarsa bu durumda banka maaş üzerindeki haciz işlemini kaldırmak zorundadır. Ancak çoğu kişi bunu yapmaktan çekinir çünkü banka bu sefer eve haciz işlemlerini başlatır ya da kişi borç taahhütnamesi imzaladıysa banka borcundan dolayıp hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Burada önemli olan kişinin kalan maaşı ile geçinebiliyorsa bu durumda bu tip işlemlerle uğraşmamak adına haciz kararını kabul etmesidir. Yapılan yasal kesintilrle borcunuzdan kurtulma fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Devlet Memuruna Haciz Gelirse Ne Olur?

Maaş hesabına haciz gelmesi durumunda devlet memurları işten atılma korkusu yaşamaktadır. Aslında 657 sayılı kanun gereğince memurun amiri gerek görürse işten çıkarılma kararı alma hakkına sahiptir. Ancak bu çok sık rastlanılan bir uygulama değildir. Hatta günümüzde çoğu devlet memurunun maaşında haciz bulunmakta olup maaşa birden çok haciz gelmesi durumunda dahi devlet memurları işlerine devam edebilmektedir.