Bilim, Teknoloji

Türkiye En Hızlı Yaşlanan İkinci Ülke

Türkiye, hızla yaşlanan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de erkeklerin ortalama yaşam süresi 71, kadınların ise 76.

2023 yılında Türkiye’de yaşlı nüfüsun, toplam nüfusun %10.2’sini kaplaması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; 2000 yılında yaşlı nüfus sayısı 600 milyon iken 2025 yılında bu rakamın 1,2 milyara çıkması bekleniyor.

Araştırmalar sonucunda Türkiye’nin en hızlı yaşlanan ülkeler sıralamasında ikinci sırayı aldığı tespit edildi. Gittikçe artan hızlı yaşlanması süresi göz önüne alındığında, yaşlılar için yapılan hizmetlerin hızla geliştirilmesi gerekiyor. 

Avrupa ülkelerine bakıldığında yaşlılar için sunulan hizmet standartlarının çok yüksek olduğu görülüyor. Türkiye ise bu konuda geri kalmış bir ülke. Yaşlanmanın hızla arttığı ülkemizde yaşlılara daha iyi hizmet verilmesi için, yurtdışı ülkelerinde uygulanan sosyal bakım sigortasının Türkiye’de de uygulanması gerekiyor.

Yaşlı bakım standartlarının geliştirilmesi için, konuda uzman kalifiye eleman ihtiyacı da artıyor. Türkiye’de ise bu hizmetleri sunacak kalifiye eleman maalesef yok denecek kadar az. Yaşlılara bakım hizmetinin aktif hale getirilmesiyle beraber büyük bir iş istihdamı da sağlanması mümkün. Hem yaşlı bakım hizmetleri geliştirilmişi hem de işsizlik için alternatif bir çözüm geliştirilmiş olur.

Yakınlarına bakmayıp sokağa bırakan, hiçbir ihtiyacıyla ilgilenmeyen insanlar olduğunu göz önünde bulundurursak yaşlı bakım hizmetlerinin bir an önce geliştirilmesi gerektiğini bir kez daha anlamış olacağız.

Kamupersoneli.net