Eğitim

MEB Özel Okul Ücretlerine Elektronik Takip Getirdi

Geçtiğimiz yıl, özel okul ücretlerinin denetlenmesi için ‘elektronik takip sistemi’ açıldı. Geçen yıl açılan sistem ile yılın belirli aralıklarında kayıt tutma zorunluluğu getirildi.

MEB tarafından okulların ara sınıflarının eğitim ücretlerine ilişkin Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde, ara sınıfların eğitim artış oranının hesaplanmasında, “(Y.İ,ÜFE+TÜFE)/ 2 oranına, okulun geçen yıl ilan ettiği ücrete en fazla yüzde 5 daha ilave artış yapılabileceği” hükmü bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yönetmelik kapsamında özel okul ücretlerinde artış olup olmadığını denetlemek amacıyla ‘elektronik takip sistemi’ kurdu. Bu kapsamda, nisan ayı için özel okulların maksimum artış oranı yüzde 18,69 olacak. Bakanlığın bu hesabı, kayıt yapılan aydan geriye doğru 12 aylık enflasyon miktarı üzerinden belirleniyor.

Buna göre; MEB tarafından belirlenen artış dışında, okullar tarafından fazla ücret alınamayacak. Ara sınıflar için belirlenen bu oran, elektronik takip sistemi aracılığıyla takip ediliyor. 

– Ödemeler Banka Aracılığıyla Yapılma

Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin velileri, ödeme miktarında mağduriyet yaşamamak için ödemelerini banka üzerinden yapmalılar. 

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 10 bin TL’ye kayıt yaptıran öğrenci, gelecek yıl en fazla 11 bin 800 TL ödemeli. Bundan fazla ödeme alınması durumunda elektronik takip sistemi devreye giriyor. Mevzuata aykırı davrananlara para cezası uygulanıyor.

Bakanlık müfettişleri, özel okullara ilişkin ücret artışına ilişkin denetimlerinde, öğrencinin kaydolduğu yıldaki ücret ve veli ile yapılan sözleşmeyi esas alıyor. Müfettiş denetimlerinde, Bakanlığın belirlediği artış oranının üzerinde veliden başka bir miktarın talep edilip edilmediği de denetim yapılan konular arasında yer alıyor.

– Velilerin Şikayetleri de İnceleniyor

Elektronik takip sisteminin yanı sıra, velilerin ödemelerle ilgili Bakanlığa şikayette bulunmaları durumunda şikayetler de mercek altına alınıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilen yönetmelik ile beraber bursluluk konusunda da düzenlemeler yapıldı. Her özel okulda %3 oranında burslu öğrenci okutma zorunluluğu bulunuyor. Bu oranın altında öğrenci okutan okullara da cezai işlem uygulanıyor. 

Son verilere göre, Türkiye genelinde özel okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı 1 milyon 166 bin oldu. Özel okul öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısındaki oranı 7,6 olarak gerçekleşti. Türkiye’de MEB’e bağlı toplam 8 bin 57 özel okul bulunuyor.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA