Eğitim

MEB Yabancı Hükümetler Bursu Hakkında Açıklama Yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklama Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlandı. Açıklamanın yayımlanma tarihi ise 15 Nisan 2016 yani bugündür. Yapılan açıklamada yabancı hükümet burslarında genel şartlar nasıl başvuru yapılacağı ön bilgiler hakkında bilgi paylaşılmıştır. Yayımlanan açıklama ise şöyle;

ÖN BİLGİLER

Yabancı Hükümet Bursları, ikili anlaşmalar çerçevesince yabancı hükümetler tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına araştırma, lisans, yüksek lisans, doktora ve dil kursu alanlarında verilmektedir.

Burs şartları her ülkeye göre değişmekle birlikte, genel olarak ilgili ülke tarafından adayların eğitim, konaklama, sağlık ve aylık burs ücreti gibi giderlerini kapsar. Diğer her türlü gider (gidiş-dönüş yol masrafı, vize, sigorta v.b.) adaylara aittir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir burs ya da başka bir ödeme yapılmamakta ve adaylar eğitim sonrasında herhangi bir mecburi hizmetle yükümlü bulunmamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mülâkat yoluyla aday seçimi yapılmakta ve ilgili ülkeye kazanan adayların isimleri asil ve yedek olarak bildirilmektedir. Adayların kabullerine ait son karar ilgili ülkeye aittir.

Yurtdışında alınacak diplomaların denkliğine ilişkin Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) önceden bilgi edinilecektir. Bu konuda sorumluluk adaylara aittir.

Burslar, verildikleri eğitim-öğretim dönemine aittir.

GENEL ŞARTLAR

Araştırma, yüksek lisans ve doktora bursları için en az lisans/yüksek lisans mezunu adaylar kabul edilmektedir (Eğitim düzeyi konusunda bazı ülkelerin kendi özel şartları geçerli olacaktır).

Araştırma, Yüksek Lisans ve Doktora adayları için; KPDS’den C seviyesinde ya da eş değer dil belgesine sahip olmak gerekir.

Dil bursları için; en az fakültelerin 4. sınıf öğrencisi olup, ulusal veya yabancı kaynaklı dil sınavlarından (KPDS, ÜDS, TOFEL) 50 ya da eş değerde puan alınmalıdır.

Adaylar, bir akademik dönemde en fazla iki ülke için başvuruda bulunabileceklerdir. Bir ülkenin sınavını asil olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavına başvuruda bulunamayacaktır. Bir ülkenin sınavını yedek olarak kazanan aday, diğer bir ülkenin sınavını asil olarak kazandığı takdirde yedek olarak kazandığı burs hakkı doğrudan iptal edilecektir. Bu kurala uymayan adayların başvuruları dikkate alınmayacak ve geçersiz sayılacaktır.

Daha önce bir ülkenin sınavını kazanan aday, ancak 2 yıl sonra başka bir ülkenin sınavına ve farklı bir burs alanında başvuru yapma hakkına sahiptir. Aday daha önce kazanmış olduğu aynı burs türüne ve aynı ülkeye 2 yıl geçse dahi müracaat edemeyecektir.

Bir dönem içerisinde iki kez ön başvuru yaptığı halde mülakata gelmeyen adaylar aynı dönem içerisinde başka bir burs için başvuruda bulunamayacaklardır.