Ekonomi

79 Milyon Vatandaşı Yakından İlgilendiren Torba Yasa

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda onay gören Torba yasa ile ilgili tüm detaylar haberimizde. Torba yasa ile alakalı olarak vatandaşlarımızı neler bekliyor haberimizden öğrenebilirsiniz..

79 milyon Türkiye vatandaşını yakından ilgilendiren “TORBA YASA” ile alakalı olarak gelen bazı düzenlemeler:

MEMUR EMEKLERİ: Memur emeklilerinin Anayasa Mahkemesine yeni başvurular yapmaları artık gerekmeyecek. Memur emeklilerine, 30 yılı aşan her tam hizmet yılları için 50 liradan aşağı düşmemek kaydıyla görevlerinden ayrıldıkları o tarihteki emekli sandığına esas aylık detaylar üzerinden ödeme yapılabilecek. Emekliler ve hak sahipleride 1 yıl içerisinde başvuru yapabilecekler. Ödenecek en düşük miktarın ise 100 lira olacağı belirtildi. İlave ikramiyenin 7 bin 500 liraya kadar bulunan kısmı başvuru tarihlerinden itibaren üç ay içerisinde varsa kalan bölümü ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanarak yasal faiziyle beraber takip eden yılın aynı ayı içerisinde yapılması gerekecek.

SİCİL AFFI: 11 milyon 561 bin 202 kişi ve 2 milyon 331 bin 460 şirketin sicillerini temizleme olanağı sağlandı. Bu kişilerin ve şirketlerin ise 6 ay içinde borçlarını ödemesi veya yeniden yapılandırmaları gerekecek. Bu şartları yerine getirmeleri durumunda bankaların karalistesinden silinecekler. Kara listeye girmiş ancak borcunu geçmiş senelerden ödemiş olanlarında sicil affından yararlanacağı belirtildi. Herhangi bir önkoşul gerekmeden sicil temizlemesi yapılacak.

GECEKONDU AFFI: 31 Aralık 2000’den önce üzerinde yapılanma bulunan Hazineye ait sayılan vatandaşlara dayatılan bedel üzerinden doğrudan, ihalesiz ve uygun ödeme koşullarıyla alakalı olarak satılmasına yönelik uygulamalarda tarihin 19 Temmuz 2003 olarak değiştirileceği belirlendi. Bu sayede 31 Aralık 2000-19 Temmuz 2003 döneminde Hazine taşınmazları üzerinde ev, işyeri gibi yapı yapan vatandaşlar da bu hükümlerden yararlanarak hizmet görecekler.

ASGARİ DESTEK: Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi için geçen yıl başlatılan bu asgari ücret desteğinin bu sene de devam edeceği belirlendi. Aralık 2016, Ocak ve Şubat 2017’ye ait sigorta prim ödemelerinin faizsiz olarak ekim, kasım ve aralık aylarında yapılabilmesi planlanmakta. Hane içinde kişi başına düşen gelir ise net asgari ücretin üçte ikisini geçtiği halde evde bakım parasından  faydalananlara fazla ve yersiz ödenen ve geri alınması gereken rakamlar ile bunlardan istenilen faizler silinecek.

TÜRK BAYRAĞINA GEÇİŞ: Bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarının yıllık vize harçları kaldırılmasına karar verildi. Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydedilmesi planlanan gemilere ve yatlara ilişkin alım, satım, ipotek, tescil, kredi, tüm navlun sözleşmeleri gibi damga vergisi ve harçlardan muaf olacağı belirlendi. Bu işlemler nedeniyle alınması planlanan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine ve fonlara tabi tutulmayacağı belirlendi. Yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmesi teşvik edilecek.

KAMU SATIŞLARI: Belediyeler ve İl Özel İdarelerinin taşınmaz satışlarının, teslimleri, katma değer vergisine tabi tutulmayabilir. Belediyeler ve İl Özel İdarelerin taşınmazları satmalarındaki “2 yıl ellerinde tutma” şartı silindi. 50 milyon lira ve üzerindeki sabit yatırım tutarı olanlara, yılın 6 aylık dilimlerinde yüklenilen KDV, 6 ayı takip eden yıl içerisinde, daha düşük sabit yatırım tutarı olanların yıl içinde yüklenilen ancak indirilemeyen KDV ise ertesi yıl iade edilmesi beklenilecek.

BİRLİKLERE ZORUNLU BES: Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamlarında bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulan sandıkların iştirakçileri olarak çalışmaya başlayanlardan 45 yaşını doldurmayanlar, bu sandıklar Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) devredilinceye kadar, sigortalı olmasalar da işverenleri aracılığıyla alakalı bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilmekte.