Ekonomi

Esnek Çalışma Modeli Tasarısı TBMM'de Kabul Edildi

Esnek Çalışma İmkanını Getiren Tasarı TBMM’de Kabul Edildi . Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda uzun zamandır merakla beklenen ve bir çok kişiyi yakından ilgilendiren esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı kabul edildi. Buna göre, Özel istihdam bürolarının faaliyet alanı genişliyor, geçiçi iş ilişkisi kurma faaliyeti söz konusu bürolara devrediliyor.


Kanun ile birlikte, Özel istihdam büroları işveren ile, geçiçi işçi sağlama sözleşmesi yapabilecek ve söz konusu sözleşme doğrultusunda işçisini geçiçi olarak işveren kişiye devredebilecek. Geçici işçi sağlama yetkisi Türkiye İş Kurumu’ndan alınacak. Özel İstihdam büroları bahsi geçen yetki olmadan işlem yapamayacak.  

Geçiçi İş İlişkileri Hangi Durumlarda Kullanılabiliecek?

 Doğum sonrası kısmi çalışma hakkı ve Doğum iznini kullanan, Askerlik hizmetini yapan kişi ve iş sözleşmesi askıya alınan personel  yerine başka bir işçi ile geçiçi iş ilişkisi, söz konusu durumların devamı süresince kullanılabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde ya da temizlik işleri, hastaların , çocuk ve yaşlıların bakım hizmetleri gibi hizmetlerde herhangi bir süre sınırı olmadan geçiçi iş ilişkisi kurulabilecek.  

Kamu Kurumlarında Geçiçi İşçi Çalıştırılamayacak

Kamu Kurumlarında ve Madenlerde Geçiçi İşçi Çalıştırılamayacak Geçiçi işçi sağlama , mevsimlik işler haricinde dönemsellik arz edenm iş artışlarının haricinde, toplamda 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki kere yenilenebiliyor, süre sona erdikten sonra 6 ay geçmedikçe geçiçi işçi söz konusu kurum ve madenlerde çalıştırılamayacak. İşçiler grev yaparken ya da lokavt uygulaması yapıldığında geçiçi işçi çalıştırılamayacak.  Geçiçi işçiler engelli işçi çalıştırma kontenjanlarının kontenjanına etki etmeyecek. Söz konusu hesaplamalarda geçiçi işçi hiç bir şekilde kontenjanı düşürme ya da arttırma etkisine sahip olmayacak.

Uzaktan Çalışma İmkanı Nedir?

Kanun ile birlikte , ” Çağrı üzerine çalışma” başlığı altına “uzaktan çalışma” da eklenmiş olacak. Uzaktan çalışma işveren tarafından istihdam edilen işçinin iş organizasyonu kapsamında evinde ya da teknolojik iletişim cihazları ile iş yeri dışında da söz konusu işleri yerine getirebilmesine olanak sağlıyor.  

Özel İstihdam Bürosu Kapanır ya da İflas Ederse

Özel istihdam bürosu iflas eder ya da kapanırsa durum işverene bir tebliğ aracılığıyla iletilecek ve geçiçi iş ilişkisine son verilecek.

Kamu haberleri , gündem haberleri ve son dakika gelişmeleri.

Kamupersoneli.net | Ankara