Ekonomi

Toplu Sözleşmede Kaybeden Memur Sen Mi Oldu?

Toplu sözleşme görüşmelerinde imzalar atıldı. 258 maddelik bir anlaşma yapıldı. İmzalanan metin yarınki Resmi Gazete’de yayımlanacak. Memurlara ve memur emeklilerine 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3,5; 2019 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam yapıldı. Bu haberimizde toplu sözleşme görüşmelerini değerlendireceğiz.

Kamu İşveren Heyeti

1- Kamu çalışanlarını memnun etmeye çalıştı.

2- Kamu maliye dengesini gözetti.

3- Ekonomik dengeleri ve istikrarı bozmadı.

4- Enflasyona göre bir zam teklif etti.

Memur Sen

1- 2018 yılı için 7+7, 2019 yılı için 10+8 zam istedi.

2- 3+3+3+3 ilk zam teklifine kapalı olduklarını açıkladı. 

3- İkinci teklif olan 3,5+3,5+3,5+3,5 teklifini de kabul etmedi.

4- Son teklif olan 3,5+3,5+4+5 teklifini müzakere edilebilir buldu.

5- 3,5+4+4+5 zam oranlarıyla toplu sözleşmeyi imzaladı.

Memur Sen özetle şunları ifade ediyor: “21 günlük zorlu bir maraton olan bu süreçte yetkili sendika olarak, sorumlu sendikacılık bilinciyle, tribünlere oynamadan, alanda ter akıttık ve mücadele ettik. Ülke gerçeklerini göz önünde tutarak en iyi neticeyi almanın gayreti içerisinde olduk. Bu toplu sözleşme beklentilerimizi yeteri kadar karşılamadı, hak ettiğimiz değerin karşılığını alamadık. Yorumlar genel olarak olumsuz olsa da hükümetin ilk önerisi olan net % 12’lik zammı % 16,5’e çıkardık. Enflasyon farkı da olursa bu hakkımıza da alacağız. Sosyal ve mali haklar konusunda ise 256 farklı kazanım sağladık. 0,5 artışla toplu sözleşmeyi imzalamamıza eleştiriler geliyor ancak sonucunu hükümetin belirlediği hakem heyetine bırakmış olsaydık, oransal zamda herhangi bir değişiklik olmayacağı gibi diğer kazanımlar da tehlikeye girmiş olacaktı. Dönem itibariyle de İş bırakma ve sokağa çıkma benzeri eylem kararı da alamazdık çünkü şer odakları fırsatçılar bu sefer de işbaşında olacaktı. Bunun için önceliğimiz ülke menfaati oldu, inisiyatif aldık ve fedakarlık yaparak son dakikada mutabakat metnine imza attık. 2019 Ağustos ayındaki 5. dönem toplu sözleşmesi için hükümet kanadından alacaklı kaldık ve süreci sonuçlandırdık. Elbette bizden daha iyi sonuç bekleyenlerin yüzünü güldüremedik ama OHAL döneminde şer odaklarına fırsat da vermedik.”

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Sosyal medyadaki yorumlara baktığımızda toplu sözleşmeden genel olarak bir memnuniyetsizlik var. Tepkiler ise Hükümetten ziyade Memur Sen’e yoğunlaşmıştır. Memur Sen’e yönelik eleştiriler zam oranı ve diğer kazanımlara yöneliktir. İkramiye, tazminatlar, ek ödeme, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı gibi diğer haklarla ilgili bir kazanım olmadığı için eleştirilmektedir. Masada olan talepler için toplu sözleşme görüşmelerini beklemek yerine talep ve çözümler noktasında kamu işveren heyeti ile sendikalar sürekli bir araya gelip sorunları çözmesinde fayda vardır.  Memurlarla ilgili vergi dilimi düzenlemesinin geç kalmadan yapılması önem arz etmektedir. Toplu sözleşme sonrası Memur Sen’den istifa edeceğini belirtenler oldu ancak Memur Sen’i aşan durumlar olduğunu da unutmamak lazım.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Referandum sonrası çalışma hayatının en çok konuşulan konularından birisi de kıdem tazminatı fonu. Şu anda yüz kişiden 80'inin tazminatını alamadığı, alanların da mahkeme kapılarında süründüğü sürdürülemez bir sistem bulunuyor.

  2. 4b sozlesmeliye kadro dan hic bahsetmesiği icin ben ve arkadaslarim ciiiyoru memursenden

  3. bahaneler bahanelerin arkasına sığınmış memur neyi bahane edecek buradan sendika koruyuculuğu yapmanın memuru daha fazla rezil etmenin ne anlamı var takip etmiyorum yanlı sitenizi

  4. memursen hükümetin karşısında olmadığı sürece kaybetmez.kaybeden memurlar-emekliler olmuştur.

  5. Daha o sendikada duran aptaldır ben istifa mı çoktan verdim beklemenin anlamı yok