Gündem

Bakan Zeybekci'den Son Dakika OHAL Açıklaması !

Bakan Zeybekci, Expo 2017 Astana kapsamındaki Türk Milli Günü etkinliği ve Türkiye-Kazakistan İş Forumu için Astana’yı ziyaret etti. Bakan Zeybekci ziyaretinde basın mensupları ile sohbet etti. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Astana’da basın mensupları ile yaptığı sohbetinde yabancı firma temsilcilerinin olağanüstü hal (OHAL) sürecine yönelik rahatsızlıklarını iletmediklerini ancak OHAL’in kendisini çok rahatsız ettiğini vurguladı. Konu ile ilgili olarak açıklamalar yapan Bakan Zeybekci şu ifadeleri kullandı;

“OHAL BİR DAHA UZATILMAMALI”

“Türkiye bir an önce sebeplerini ve gerekliliklerini ortadan kaldırarak OHAL’i sonlandırmalı. Bu konuda zaman vermek ne kadar doğrudur bilmem ama bana kalsa gerekliliklerin ortadan kalkması kaydı ve şartıyla OHAL bir daha uzatılmamalı ancak durumu 1-2 ay daha görmek lazım.

“ÇİFTÇİYİ KORUSUN İSTEDİK”

“Korumacı tarım ve gıdayla ilgili politikalarda daha realist uygulamaya yönelmemizi maalesef büyük bir iştahla yanlış anlaşılmaya müsait hale getirmek isteyenler var. Buğdayın tonu 700 lira, Türkiye’de 950 lira; 250 lira yüksek fiyatlı. Türkiye’de oluşan fiyat. Buna rağmen Türkiye’deki buğdayı yüzde 140 vergiyle koruyoruz, gereksiz, devasa yüksek duvar örmüşüz. Hükümet olarak hem spekülatif hareketleri engellesin hem de çiftçiyi korusun istedik. Bunun için yaptığımız düzenlemeyle buğdayın tonu bin 70 liraya kadar gelebilecek. Piyasa, fiyatının üzerinde stoklayıp da başka şeyler yaparsa, fiyat bin 80 liraya geldiğinde ithalat başlar. Önceden buna vergiyi eklediğinde bin 500 lira oluyordu ve bu ‘Bin 500 liraya kadar oynayabilirsin bu ürünle.’ demekti.”

Kamupersoneli.net | ANKARA