Gündem

Eski Nüfus Cüzdanıyla YGS’ye de Girilir, Oy da Kullanılır

2017 yılıyla birlikte yeni nüfus cüzdanı almak için nüfus müdürlüklerinde kuyruklar oluşmaya başladı. Randevulu olanların yanı sıra randevusuz olarak kimliğini değiştirmek isteyenler yoğunluğa neden oldu. Önce YGS’ye girecek öğrenciler “acaba eski kimliğimle sınava almazlar mı” diye düşünmeye başladı, şimdi de referandumda oy kullanacaklar “acaba eski kimliğimle oy kullanamaz mıyım” diye tereddüt yaşamaya başladı.  

TBMM’de Nüfustaki Yoğunluk Konuşuldu

Engin ALTAY (İstanbul) :  Yani bence şu yapılması lazım: Bu nüfus cüzdanı yenilemesi işine nüfus müdürlüğü üç gün ara vermeli, neticede eskisi de geçerli, seçmen kayıtlarıyla ilgili iş ve işlemler yürümeli. Sayın Bakanım, bunu takdirinize sunuyorum.

Maliye Bakanı Naci AĞBAL (Bayburt) :  Olur, ben bunu bilgilerine sunarım İçişleri Bakanının.

Başkan:  Evet, ben de katılıyorum Sayın Altay’ın bu söylediğine. Çünkü her iki işlem de birbirine karıştı, herhâlde “Eski nüfus kâğıtlarıyla oy kullanılmayacak.” diye de bir kaygı var. Bu konularda da bir açıklama yapılırsa Sayın Bakan, sanıyorum bir netleşmeye varırız.

Mehmet DOĞAN KUBAT (İstanbul):  Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.

Konu çok önemli olduğu için bir açıklama gereği hissettim: Biraz önce bahsettiğiniz gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kimlik kartlarının değiştirilme süreci başladı ve şu anda da devam ediyor, nüfus müdürlüklerimizde de bu yönde bir yoğunluk var. Ancak, eski nüfus kâğıtları olan vatandaşlarımızın bu halk oylamasında oy kullanamayacağına dair tereddütler olduğu biraz önce ifade edildi, bu kesinlikle doğru değil. Şu anlamda: 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ilgili maddesinde vatandaşların seçimler ve halk oylamasında oy kullanırken hangi kimlik belgeleriyle oy kullanabileceği yazar, Yüksek Seçim Kurulunun genelgesinde de buna açıklık getirilmiştir. Sadece burada üzerinde durulması gereken: Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan; nüfus cüzdanı, ehliyet, evlenme gibi belgelerle vatandaşlarımız oylamada iradesini ortaya koyabilir.

DEĞERLENDİRME: Eski kimlik ve yeni kimlik üzerindeki tereddütleri ortadan kaldırmak için Nüfus Müdürlüklerinin kendi il veya ilçesinde yaşayanlara bir kısa mesaj yollayarak bilgilendirme yapması faydalı olacaktır. Gerekirse referanduma kadar yeni kimlik kart başvuruları durdurulmalıdır. YGS’ye girecek öğrenciler ve referandumda oy kullanacak vatandaşlar eski kimliği de olsa yeni kimliği de olsa herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklardır. Yeni nüfus cüzdanını almayanlar doğal olarak eski kimlikle işlemlerini yapacaktır, yeni nüfus cüzdanını alanlar da eski kimliklerini imha ederek yeni kimlikleriyle işlemlerini yapacaklardır. Kamu kurum ve kuruluşları ve yöneticileri kimlik konusuyla ilgili hiç kimseyi mağdur etmeyecektir.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – Özel Haber