Gündem

HDP'li Vekillerin Tutuklanması Sonrasında Ara Seçim Mi Olacak?

Habertürk’ ün haberine göre ara seçim gerçekleşir mi, gerçekleşmesi için neler gerekir gibi konu başlıkları altında aktardığı haberi ulaştırıyoruz. İşte gündemin en önemli konusu HDP vekillerinin tutuklanması ve meclisin akıbeti…

Mayıs ayında dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte, HDP’ li milletvekilleri incelenmeye başlandı. İlgili soruşturmalar ve araştırmalar kapsamında, HDP milletvekilleri üzerine yoğunlaşıldı. Soruşturma ve araştırmalar sürerken de, milletvekillerinin ifadelerine ihtiyaç duyuldu. Ancak HDP milletvekilleri arasından sadece 1 vekil, ifade vermeye gitti.

-Vekiller ifadeye gelmedi, hukuk gözaltı uyguladı

İlgili kanun çağrısına uymayan HDP milletvekilleri de gözaltılarla, emniyete götürüldüler. İlgili ifade alma süreçleri ve yargılanma süreçleri gerçekleşti. Bu durumun ardından da 9 milletvekili tutuklandı. Sürece ilişkin de bazı milletvekillerine serbest bırakılma kararı çıksa da, yurt dışına çıkış yasağı uygulandı.

Ancak bu durumun da farklı bir boyutu bulunuyor. HDP üyesi 9 milletvekilinin tutuklanmasıyla beraber, meclisteki matematik bozuldu.

-Ara seçim olacak mı?

HDP milletvekillerinin tutuklanması, vekilliklerinin düşmesi anlamına gelmiyor. Vekiller soru önergeleriyle meclisteki faaliyetlere dahil olabiliyorlar. Ancak vekilliğin düşmesi halinde ilgili vekillik yetkilerinden yararlanamayacaktır. Elbette bu durum, HDP’ nin meclisten topluca çekilme kararıyla mümkün. Ancak bu seçeneğin de genel kurul tarafından onanması gerekiyor. Aksi takdirde mümkün değil.

-Ara seçim için gerekenler neler?

Ara seçim olabilmesi için, vekillerin tutukluluk sürecinin mahkumiyete çevrilmesi gerek. Aksi takdirde ara seçime olanak yok. Ayrıca üye sayısının 5 te birisi azalırsa, ara seçim olabiliyor. Bu da toplamda 28 milletvekili sayısına tekabül ediyor.

Kamupersoneli.net | ANKARA