Gündem

Vasip Şahin Cumhuriyetin 93. Yıl Dönümü Hakkında Açıklama Yaptı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyeti, “benim en büyük eserim” diyerek tavsif ettiğini belirterek, “Kemal Atatürk, barışçı, çağdaş, gerçekçi bir ülke ve halk için sağlam temelleri atmıştır. Bölgemizdeki ve dünyadaki sayısız bunalımlara rağmen Türkiye, bugün de bir istikrar adası olma hususiyetine sahiptir.” dedi. 

İstanbul Valiliğince WOW İstanbul Hotel’de düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayram Resepsiyonu’nda konuşan Şahin, Türkiye Cumhuriyeti’nin muhteşem bir destan yazdığını ifade ederek, Cumhuriyetin kuruluşuna giden devrenin her safhasının ayrı bir cesaret ve kahramanlık örneği olduğunu kaydetti.

Şahin, yedi düvelin bir araya gelip Türk milletini esarete ve zillete mahkum etmek istediğini hatırlatarak, esaretin belgesi olan Sevr’i dayattığını ve dünya savaşı içinde maddi varlıklarını kaybeden bu yüce milletin kolayca teslim olacağını sandıklarını söyledi.

Vali Şahin, 15 Temmuz gecesi, hain maşalarıyla bu milletin ve vatanın istiklaline tekrar tasallut edildiğini vurgulayarak, “Ama yine hesapları tutmadı ve yine kaybettiler. Çünkü onların gözleri kör ve kulakları sağırdır. Çünkü her hesabın üstünde Allah’ın bir hesabı olacağını asla anlayamazlar. Çünkü bu milletin değerlerine, istiklaline, istikbaline sahip çıkacak sarsılmaz imanı vardı.15 Temmuz gecesi, karanlık bir gece yaşadık. Hain bir çete, milletimizin iradesine, istikbaline ve devletimize saldırdı. Hem de parasını milletin ödediği silahlarla. Demokrasimiz yerle bir edilmek istendi.” diye konuştu.

Milletin kahraman ordusunun içine sızmış karanlık Fetullahçı çete tarafından esir alınmak istendiğini belirten Şahin, bu ihanete karşılık başkomutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım liderliği ve dirayetiyle milletin büyük cesareti sayesinde hainlerin hak ettikleri dersi aldığını söyledi.

-“Türkiye, çaresizlerin çaresi olan bir merhamet ülkesidir”

Bu duruşun içeride ve dışarıda bundan sonra bu tür hareketlere tevessül edecek kötü niyetli millet düşmanlarına önemli ders verdiğini dili getiren Şahin şöyle konuştu; 

“Cumhuriyet, sadece bizim bağımsızlık arzu ve irademizi temsil etmez. Bu bakımdan bencil bir mücadele ve kazanım değildir. Cumhuriyet, emperyalizme ve sömürüye karşı tarihteki en büyük kavga ve mücadeleyi taçlandırır. Emperyalist devletlerin zalim pençelerine düşen bütün doğu milletlerinin istiklal meşalesidir. Bağımsız bir millet olarak bağımsız bir vatanda yaşamak uğruna binlerce şehidimiz kara toprağa düşerken bütün mazlum milletlerinin haysiyetini savunmuştur. Esir milletlere örnek olmuştur. Gazi Kemal Atatürk, Cumhuriyeti, ‘benim en büyük eserim’ diyerek tavsif etmiştir. Kemal Atatürk, barışçı, çağdaş, gerçekçi bir ülke ve halk için sağlam temelleri atmıştır. Bölgemizdeki ve dünyadaki sayısız bunalımlara rağmen Türkiye, bugün de bir istikrar adası olma hususiyetine sahiptir. Türkiye, hala kimsesizlerin kimsesidir. Başı dara düşen komşu halk bize sığınmıştır. Bizden de her türlü alicenaplığı görmüştür. Körfez Savaşında aynı şey olmuştur. Bugün Suriye savaşında da tanık olduğumuz budur. Türkiye, çaresizlerin çaresi olan bir merhamet ülkesidir. “

-“Türkiye bugün dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almış” 

Şahin, Cumhuriyetin üç temel prensip üzerine bina edildiğini ve bu prensiplerden birincisinin hakimiyeti milliye prensibi, ikincisinin de istiklali tam prensibi ve üçüncüsünün de müdafayı hukuk prensibi olduğunu kaydetti.

Cumhuriyetin Türk milletinin tarihe yürüyüşü olma hususiyetini her vakit koruduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:

“Hiçbir vakit bir azınlığın, bir grubun malı ve mülkü olmamıştır. Çünkü milletin topyekun hürriyet aşkı ve hürriyet iradesi Cumhuriyete temel niteliğini kazandırmıştır. Bu milli mücadele ruhunu hiçbir grup, kesim veya kişi de millete rağmen ele geçirmeyi başaramamıştır. Cumhuriyet, halk egemenliği, hukuk ve özgürlük kaideleri üzerinde sapasağlam ayaktadır. Türkiye bugün dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almıştır. Kalkınan ve gelişen bir ülkedir. Ekonomisi sürekli büyümektedir. Çok iyi eğitimi olan yetişmiş insan kaynağına sahiptir. Dünyaya açık küresel bir ülkedir. Türk şirketleri, iş adamları, yatırımcıları, öğrencilerinin yer küre üstünde ayak basmadığı tek bir kara parçası yoktur. Güçlü ve düşmana korku salan modern bir orduya sahiptir. Emniyet kuvvetleri, halkını güvende tutacak her türlü kapasite ile mücehhezdir. Bilgi ve teknoloji üretmekte ve dünyaya satmaktadır. “

Vali Şahin, Mustafa Kemal’in Cumhuriyetinin bugün gerçekten muasır milletler arasında yerini aldığını ifade ederek, her alanda kendini geliştirdiğini ve yükseldiğini belirtti.

İç problemlerini halletmede hayli mesafe kat ettiğini aktaran Şahin, “Daha bütünleşik bir ülke ve daha güçlü bir demokrasi haline gelmiştir. Dünyayı kasıp kavuran ekonomik ve siyasi bunalımlardan pek az tesir altında kalmaktadır. Genç ve enerjik nüfusuyla geleceğe kararlı şekilde yürümektedir. Muhteşem bir İstiklal Harbi zaferinin üzerinde yükselen Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olacaktır. Ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesinin yıldızı olarak parlamaya devam edecektir.” diye konuştu. 

– “Millet olmanın ne demek olduğunu gösterdik”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Cumhuriyetin 93’üncü yılında birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Millet olmayı ve millet olmanın ne demek olduğunu 15 Temmuz’da gösterdik. Bu topraklarda bin yıllık tarihimiz var. Binlerce şehit verdik, destanlarımız var. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Büyük bir milletin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. 15 Temmuz’da milletçe el ele verip nasıl bir duruş sergilediysek bundan sonra da milletçe el ele vererek, ayrım gayrım yapmaksızın geleceğe yürümek zorundayız. Çünkü biz bize yeteriz. Türkiye’nin dünyada hak ettiği yeri alması gerekiyor. Yarınlarımızı bu Cumhuriyet coşkusuyla hazırlamalıyız.” 

Kamupersoneli.net / AA