Kamu Personelleri

2017 Yılı Personel Atama Değerlendirmesi

2017 yılı bütçesi TBMM’ye sunuldu. Bütçede 4 bin öğretim elemanı ve 5 bin memur kadrosu olmak üzere toplamda sadece 9 bin atama izni yer almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına sadece 5 bin kadro dağıtımı yapılacak yani 5 bin kadro tüm kurumlara paylaştırılacak. Bu haberimizde 2017 yılı personel atamalarını değerlendireceğiz.
 
2017 Yılı Personel Atama Değerlendirmesi

2016 yılı bütçesine göre kamu kurumlarına 51 bin memur ve 5 bin öğretim elemanı olmak üzere toplamda 56 bin kadrolu personel ataması öngörülürken 2017 yılı bütçesine göre 5 bin memur ve 4 bin öğretim elemanı olmak üzere toplamda 9 bin kadrolu personel ataması öngörülüyor. Yani toplamda 47 bin kadro eksiltilmiş oldu. Sebebi de 2017 yılından itibaren kadrolu alımları yerine sözleşmeli alımların yapılacak olmasıdır.

Maliye Bakanlığı 2016 yılında toplamda 97 bin personel alınacağını açıklamıştı, 2017 yılı için de toplamda 60 bin personel alınacağı açıklandı.

Ancak bütçede öngörülen sayılar 2016’da 56 bin, 2017 yılı için 9 bin olarak bütçede yer almıştır. Hakim, savcı, uzman tabip, tabip, diş tabibi, eczacı, askeri personel, polis gibi alımlar bütçede gösterilmemektedir. Engelli memur atamaları, şehit ve gazi yakını atamaları ve sosyal hizmetlerde yetişenlerin ataması bütçe dışındaki atamalardır.

2016 yılı için 51 bin kadronun 30 bini MEB’e ve 10 bini de Sağlık Bakanlığı’na verilmişti. Diğer memur adaylarına da yaklaşık 10 bin civarında kadro ayrılmıştı. 2017 bütçesinden MEB ve Sağlık Bakanlığı alımları çıkarılmıştır, çünkü öğretmen ve sağlıkçı alımları sözleşmeli olarak yapılacaktır. Öğretmen ve sağlıkçı alımları bahsedilen 60 binin içindedir.

2016 yılı için memur adaylarına 10 bin civarında kadro kalırken 2017 için sadece 5 bin memur ataması planlaması yapılmıştır. Yani MEB, Sağlık Bakanlığı dışındaki kurumlara 5 bin kadro dağıtılacaktır. Kurumlar, dağıtılan 5 bin kadrodan payına ne düşmüşse ona göre ilk atamayla veya naklen personel alabilecektir.
2017 yılı için 5 bin kadrolu personel ataması öngörülüyor. Kurumların az sayıda dağıtılacak kadroları nasıl kullanacağını şimdiden kestirmek zor. Nakillerde, mülakatla alımda, merkezi alımda, A grubu kadrolarda kullanabilirler.
Kurumlara verilen kadroların 2017 yılına göre yarı yarıya düşeceğini söyleyebiliriz. Örneğin; A Bakanlığına 2016’da 100 kontenjan verilmişse 2017’de 50 kontenjan verilecektir. B kurumuna 250 kontenjan verilmişse 2017’de 125 kontenjan verilecektir. C üniversitesine 30 kontenjan verilmişse 2017’de 15 kontenjan verilecektir. Örnekler tahmini sayılardır.

Kamu kurum ve kuruluşları personel taleplerini sözleşmeli atama yoluyla karşılayacaktır. Bir kurum acilen personele ihtiyacım var derse; sözleşmeli atama vizesi verilecek. Sözleşmeli istihdam tipi yaygınlaştırılacak olup, kadrolu alımlar sadece belli unvanlar için devam edecek. 2017 yılı itibariyle yeni personel alım sistemi başlayacaktır. Buradan hareketle 2017 bütçesiyle verilen 5 bin atama izni bunun işaretidir.

2017 yılı için toplamda 5 bin atama öngörüldüğü için merkezi memur yerleştirmesi kalkacak mı sorusu akıllara gelebilir. KİT’lerin sözleşmeli atamaları, Belediye personel alımları bütçede yer almamaktadır. 2017 yılı için merkezi memur ataması devam edecektir ancak atama dönemlerinde ayrılan kadrolarda yarı yarıya azalma olacaktır.

Bütçe dışında bir kuruma yeni kadro ihdasları yani serbest kadrolar verilebilir, bir kuruma sözleşmeli atama izinleri çıkabilir. Bunlar ekstra atama olacaktır. Yani bütçeyle verilen 5 binin dışında olacaktır.

Maliye Bakanımızın ifade ettiği, “60 bin personel alacağız” açıklamasına göre bunun yaklaşık 30 bininin MEB’e verileceğini söyleyebiliriz. 2017 Şubat döneminde 15 bin, 2017 Eylül döneminde 15 bin olmak üzere 30 bin sözleşmeli öğretmen atanması muhtemeldir. Elbette ihtiyaç oluşursa atama sayıları artabilir, sözleşmeli olduğu için bütçe engeline takılan bir durum olmayacaktır. 30 bin değil de 25 bin atama da öngörülebilir, yani Şubat’ta 10 bin öğretmen ataması da yapılabilir. Öğretmen atama konusunda zaman içerisinde farklı değerlendirmeler olacaktır.

Özetle; 2017 bütçesine göre atamalarda bir kısıtlama olacağı açıkçası gözükmektedir. Hatta 2018 ve 2019 yılı için de aynı değerlendirmeleri yapabiliriz. Yani cimri davranılacağı kesindir. Sözleşmeli ve mülakat yoluyla kamu personeli istihdamı sürecektir. Bazı sözleşmeli alımlarda sadece KPSS puanı istenecek olup mülakat uygulanmayacaktır, onun yerine güvenlik soruşturması yapılacaktır. Belediyelerin ve üniversitelerin personel alımlarına dönük özel düzenlemeler yapılacaktır.

Bazı Bakanlık ve kurumlar artık merkezi atamayla personel almayacaktır. Taşeron düzenlemesine bağlı olarak kamu personel istihdamında da genel strateji yıl sonuna kadar netleşmiş olacaktır. Özetin özeti; bundan sonra kadrolu alım yerine mülakata, liyakata, sadakata dayalı sözleşmeli personel alımları yaygınlık kazanacaktır.

Kamupersoneli.net | ANKARA

NOT: Kamupersoneli.net tarafından hazırlanan bu haber “www.kamupersoneli.net” şeklinde aktif link verilmeden kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır.

Bir Yorum

  1. Anestezi teknisyeni atama bekliyor A T A N M A K istiyoruz!!!!!!!! Saglik bakanligina duyurulur Ortaogretim duzeyi Anestezi alin o kadar hastane aciyonuz atamada yapin Sehir hastaneleri bos kalmasin atayin bizi

  2. Ön lisans düzeyindeki Ortez protezler atanmak istiyor her bölümden biner kişi alınrken bizden 200 kişi bile alnmyor yeter ya madem almacaksnz bölümde açmayın

  3. Bende cocuk gelisimi mezunuyum ama hic atama yok bu bolumden maduruz ya

  4. 2004 mezunu dis protez teknikeriyim hala atam bekliyoruz lutfen saglik bakanligina sesleniyorum okadar dis hastanleri var hicmi ihtiyac yok hicmi emekli olupta yeri bosalan yok

  5. koprü yap sen hava limanı yap biz de kulturlu olak diye okuduk zaten

  6. issizlik oranını dusürmek icin bolum acıp insanları oyalamayın

  7. Adalet atamalarınn açıktan torpille degilde merkezi kadrolardan yapılmasını talep ediyoruz.puan 88.3 önlisans atanmadik…