Ekonomi

25 Bin Girişimci KOSGEB Desteği İle İş Yeri Sahibi Oldu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, “2011 başından itibaren 460 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdik, 25 binin üzerinde kendi iş yerini açan girişimcilerimiz oldu. Bunlara yaklaşık 450 milyon lira civarında destek verdik.” dedi. 


Biçer, KOSGEB Bartın İl Müdürlüğünde gazetecilere yaptığı açıklamada, saha ziyareti ve kurum paydaşlarıyla istişare amacıyla kente geldiğini söyledi. 

Ülkede yaklaşık 3,5 milyon işletmeden yüzde 99,8’inin KOBİ vasfında olduğunu ifade eden Biçer, “Bizim kurum olarak destek verebileceğimiz sektörlerin sayısı yaklaşık 3 milyon. Biz bu 3 milyon KOBİ’yi desteklemeye, ölçek atlattırmaya, ülke ekonomisine, istihdama, ihracata katkıda bulunmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu. 

25 bin girişimci kendi iş yerini açtı

KOSGEB’in, girişimcilikten itibaren işletmeleri destekleme, büyütme ve yurt dışına açma şeklinde genel bir fonksiyonu olduğunu belirten Biçer, 2011’den bu yana girişimcilik eğitimleri ve ardından da destek verdiklerini anlattı. 

Kurum olarak küçük ve orta boy işletmeleri desteklemeye, bu sayede istihdamı artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Biçer, şöyle devam etti: 

“2011 başından itibaren 460 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdik, 25 binin üzerinde kendi iş yerini açan girişimcilerimiz oldu. Bunlara yaklaşık 450 milyon lira civarında destek verdik. Bunlar önemli rakamlar. Her yeni işletme istihdama, ekonomiye katkı anlamına geliyor. Biliyorsunuz, işsizlik bir dünya gerçeği. Özellikle finansal krizler baş gösterdiğinde yeni işletmeler ekonomiye yeni katkılar anlamına geliyor. Bir anlamda istihdamı destekleyen unsurların başında KOSGEB’in bu destekleri geliyor. Bu anlamda biz de kurum olarak mutluluk duyuyoruz.”

Katma değeri yüksek ürünleri yurt dışına pazarlama imkanı

Girişimciliğin dışında, yürüyen işletmelere dönük nitelikli elemandan eğitime, ihracat ve yurt dışı iş gezilerine kadar birçok konuda destek sağladıklarını ifade eden Biçer, geçen yıl “Kurumsallaşma ve Markalaşma” başlıklarıyla çıktıkları çağrıyla yaklaşık 900 işletmeye toplam 85 milyon lira civarında destek verdiklerini dile getirdi.

Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programlarına da büyük önem verdiklerini ve bu programla katma değeri yüksek ürünler üreten müteşebbisleri geliştirmeye, desteklemeye gayret ettiklerini aktaran Biçer, “Bu anlamda hem sanayi hem üniversitelerle ciddi bir işbirliğimiz var. Özellikle katma değeri yüksek ürünleri de ülkemizde üretip yurt dışına pazarlama imkanını da araştırıyoruz.” diye konuştu.

KOBİ Gelişim Projesi’ne 2 bin 980 başvuru

“KOBİ Gelişim Projesi” olarak adlandırdıkları ve işletmelerin gelişmesine katkı sağlayacak yeni proje türünü de bu sene ilk defa çağrıyla duyurduklarını anımsatan Biçer, şunları kaydetti:

“Aynı anda 2 çağrı yayınladık. Biri 600 bin lira üst limitli 150 milyon lira bütçeli geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde katma değer artırılması çağrısı, diğeri 800 bin lira üst limitli, yine 150 milyon lira bütçeli Orta Yüksek, Yüksek Teknolojili KOBİ’lerde kapasitenin dönüştürülmesine yönelik bir çağrı. Toplamda 300 milyon lira bütçeli iki çağrıyla KOBİ’lerimize destek vereceğiz. Burada 2 bin 980 başvurusu aldık, bunlar değerlendirme aşamasında. Temmuzun başı itibarıyla projelerin destek süreçlerini başlatabileceğimiz.”

Biçer, Bartın’da da açılan 67 kursta 2 bin 516 girişimciye uygulamalı eğitim verildiğini ve yaklaşık 1,5 milyon lira destek ödemesiyle 97 işletme açıldığına işaret etti.

AA
Kamupersoneli.net | Ankara