
Yeniakit’in içeriğine göre;
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, yeniakit.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Aycan, “Süresiz nafakayı süreli hale getirirken hiçbir kadının mağduriyetine izin vermeyeceğiz” dedi.
‘Evlilikler azalırken, boşanmalar artıyor’
Türkiye’de evliliklerin azaldığına dikkat çeken Aycan, “2018 yılında yaklaşık 150 bin çift boşanmış. Bu sadece 150 bin çiftin yani 300 bin kişinin sorunu değil. Bunların aileleri, anneleri, babaları ve kardeşleri var. Yani çok daha büyük bir sorunu kapsıyor” ifadelerini kullandı.
‘Çocuk velayetinin ortak olması lazım’
Çocuklu evliliklerde boşanmanın daha zor olduğunu ifade eden Aycan, “Boşanan ailelerde çocuk varsa sorunlar daha da artıyor. Çocuğun kimde kalacağı meselesi var. Bunlarda tartışmanın ve kavganın ayrı bir boyutu. Biz buna da sessiz kalmayarak kanun teklifi verdik. Bu konuyla ilgili İnsan Hakları Beyannamesi’ne girmiş ve bizim de onayladığımız bir kısım var. Çocukların velayeti ile ilgili düzenlemeyi TBMM’ye verdik. Velayetin ortak olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
‘Nafaka hapsini engellemeliyiz’
Türkiye’nin daha önceki yasalarında nafakanın 1 yıl ile sınırlandırıldığını hatırlatan Aycan, “Nafakada eşin ödemek zorunda olduğu para var. Adamın işi yokken nasıl ödeyecek? Ödemek istese bile işi olmadığından ödeyemediği ay için üç ay hapis yatıyor. Hapis yatarkende ödeyemediyse üç ayda ordan ceza geliyor. Peki bu iş nereye kadar böyle devam edecek?” ifadelerini kullandı.
‘İslam’da süresiz nafaka yok’
Milliyetçi Hareket Partisi olarak hiçbir kadının mağduriyetine izin vermeyeceklerini vurgulayan Aycan, sözlerine şöyle devam etti:
“İslam Dini’nde, Avrupa’da ve İslam ülkelerinde süresiz nafaka yok. Süresiz nafakayı süreli hale getirmek için çabalıyoruz. Bunu yaparken de evlilik süresiyle bir ilişkilendirme oluşturacağız. Nafakayı 5 yıl süre ile sınırlandırmayı planlıyoruz. Ondan sonra da yoksullaşan ya da ekonomik sıkıntıya giren kadın veya erkeğin de güvence altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Devlet güvencesine almak şeklinde bir çözüm bulduk. Bir fon kurarak geçinemeyen kişilere aylık bağlanması şeklinde bir düşüncemiz var. Başka bir insandan para alamaktansa sosyal devlet ilkesine bağlı kalarak yardımlaşmayı düzenlemeye çalıştık. Bunun da kişinin onuru ve şahsiyeti için daha uygun olacağını düşünüyoruz”
Nafaka dan hapis cezası kalkacakmı acaba