Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, suriyelilerin dönmeleri için imkan sağlayacaklarını söyledi

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün katıldığı AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Geleneksel Büyükelçiler İftarı’nda konuştu. Terör örgütleri ile yapılan mücadelelerden bahs eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için adım atacaklarını belirtti. 31 Mart seçim öncesinde, suriyelilerin misafir olduklarını dile getiren Erdoğan, bu kez suriyelilerin evlerine dönmeleri için yeni adımlar atacaklarının sinyalini verdi. 

Cumhurbaşkanı erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan bazı satır başları şöyle;

Suriye’de ülke nüfusunun yarısını yerinden eden ve yaklaşık 1 milyon insanın hayatına mal olan savaşın 8. yılını geride bıraktığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

SURİYELİ SIĞINMACILARIN EVLERİNE DÖNMELERİ İÇİN İMKAN SAĞLAYACAĞIZ

“Uzun yıllar çözüm yolunda adım atılmayan Suriye krizini sona erdirmek amacıyla hem Cenevre sürecine hem de Astana mekanizmasına katkıda bulunuyoruz. Sadece bunlarla kalmayıp sahada inisiyatif de aldık. Bugüne kadar Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarımızla toplamda 4 bin kilometrekarelik bir alanı teröristlerden temizleyerek bölge halkını zulümden kurtardık. Oluşturduğumuz güvenli bölgelere 320 binden fazla Suriyeli kardeşimiz gönüllü olarak döndü. İnşallah yakında Suriye’nin sınırlarımız boyunca uzanan diğer bölgelerini de teröristlerden temizleyecek ve ülkemizde yaşayan 4 milyona yakın sığınmacının huzur içinde evlerine dönebilmelerine imkan sağlayacağız.”

Bölgenin kanayan yarası Filistin sorununun nasıl daha da karmaşık hale getirildiğini hep birlikte takip ettiklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

İSRAİL GAZZE’DE CİNAYETLER İŞLİYOR

“Son 2 yılda Kudüs ile ilgili uluslararası hukuka aykırı ve kutsal değerleri hiçe sayan pek çok adım atıldı. Bunlar yetmediği gibi şimdi de mübarek ramazan ayının hemen öncesinde Gazze’ye yönelik masum insanların hayatına kasteden ayrım gözetmeyen saldırılar gerçekleştiriliyor. İsrail’in yönetimi, Gazze’de işlediği cinayetlerin gündeme gelmemesi için bizim medya kuruluşlarımızın da arasında bulunduğu basın yayın organlarını bombalamaktan çekinmiyor. Basın özgürlüğü konusunda sözüm ona hassasiyet sahibi ülkeler ve kuruluşlar ise bu saldırılar karşısında hiçbir tepki göstermedi, göstermiyor. Öte yandan Filistin meselesinde iki devletli çözüm anlayışına zarar verecek tüm girişimlere karşıyız. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanlığımız döneminde gerçekleştirdiğimiz 2 olağanüstü zirveyle bu konuda tüm dünyaya mesajlarımızı verdik. Tüm ülkeleri Filistin ve Kudüs konusunda daha duyarlı davranmaya ve etkin tavırlar ortaya koymaya davet ediyoruz.”

Ortadoğu ve Avrupa’nın müşterek uzantısı olan Doğu Akdeniz’de de huzur ve güvenliğin tesisi için çalıştıklarını bildiren Erdoğan, “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de istikrar ancak Türkiye’nin ve KKTC’nin hak ve çıkarlarının gözetilmesiyle mümkündür. Bu bölgede yapılmaya çalışılan oldubittilere göz yummayacağımızı, ilgili tüm tarafların gördüğüne inanıyorum. Biz tüm sorunlarımız gibi bu konuyu da karşılıklı görüşme, diyalog ve iş birliği yoluyla çözmek istiyoruz.” dedi.

Bir Yorum

  1. Hemen çıkıp gitsin ülkemizden suriyeliler. Sana oy vermiyecem artık.