Gündem

Tapu'da Yanlış Bilgi Verenlere Büyük Ceza

Maliye Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Yapılan düzenleme ile Maliye Bakanlığı düşük konut bedeli gösterenlere ve konut kredisinde ki düşük ekspertiz tespiti yaptıran vatandaşlara ceza kesiyor. Tapu’da konut bedeli öderken eksik konut bedeli ödeyenler aradaki fark kadar ceza ödüyorlar ayrıca bu vatandaşlar Tapu harcının 4’te 1’i kadar tutarında da bir cezayı ödemekle yükümlülerdir.  
 
Maliye Bakanlığı bilgi – işlem sistemini yeniledi. Maliye Bakanlığının yenilenen bilgi – işlem siteminde tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler anında Maliye Bakanlığı bilgi – işlem sistemine düşüyorlar. 
 
Maliye Bakanlığı bilgi – işlem sisteminde bir tür alarm sistemi ile mükellefler hakkında uyarılan yetkililer alarm sistemi sayesinde anında işlemlerine başlıyorlar. Tapu dairelerinde yapılan işlemlerden sonra emlak vergisi değerinden daha düşük bir vergi değeri ödeyenler ve bu düşük ödemenin tespit edilmesi halinde aradaki fark üzerinden ödenecek harç belirlenir. Bu harç ödemesi hem gayrimenkulü devredenden hem de devir alandan tahsil edilecektir. 
 
Ayrıca bu kişilerin tapu harcı için ayrı ayrı yani hem devredenden hem de devralandan harcın yüzde 25’i oranında bir vergi cezası kesilecektir. Ayrıca evlerini yani gayrimenkulü banka kredisi ile alan vatandaşlar için tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödenmesi şarttır.  
 
Maliye Bakanlığı ev alırken ekspertiz raporu ile evlerinin bedelini düşük göstermeye çalışanlara da ceza kesecektir.