Gündem

Kurban Kesme Duası Nedir? Kurban Kesilirken Hangi Dua Edilir? Kurban Kesilirken Okunacak Dualar Nelerdir?

Kurban kesme duaları sorgulanıyor. 11 Ağustos’ta ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar tarafından araştırılan kurban kesme dualarını sizlerle paylaşıyoruz.

Kurban keserek, kurban bayramı ibadetini yerine getirecek vatandaşlar tarafından kurban kesilirken okunacak dualar sorgulanıyor.

Peki kurban kesme duası nedir? Kurban kesme duaları nasıl okunur?

KURBAN DUASI NEDİR?

2019 yılı Kurban Bayramının idrak edileceği ve bu nedenle kurban keserken hangi duaların edileceği merak konusu oolmuş durumdadır.

İster kurban niyetiyle olsun isterse başka bir şekilde amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekmektedir.

İŞTE KURBAN KESME DUASI

Kurban kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmemektedir.

Bu nedenle kasıtsız ya da unutularak besmele çekilmemesi durumunda bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenilebilir. (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)