Gündem

İBB bağış kampanyası kapsamında açılan hesaplar bloke edildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul genelinde, yardıma muhtaç ailelere gıda yardımı yapılıyordu. Belediye bütçesinden ayrılan gıda yardımının daha fazla olması için İBB tarafından dün itibari ile bağış kampanyası başlatılmıştı. Birçok kişi, İBB’nin başlattığı bağış kampanyasına rağbet göstermiş ve İBB aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapılması amaçlanmıştı.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Bugün İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelge ile İstanbul Valiliği eliyle İBB’nin tüm bağış kampanyası kapsamında açılan banka hesaplarına bloke konulduğu bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) dün İstanbul’da yaşayan ihtiyaç sahibi kesimlere ve yaşlı vatandaşlara, sağlık çalışanlarına ve hastalara yardım etmek için “Birlikte başaracağız” sloganı ile bağış kampanyası başlattı.

BAĞIŞLAR ŞEFFAT OLMASI AÇISINDAN VALİLİĞE BİLDİRİLECEKTİ

Kampanyayı sosyal medya hesabından duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul bu süreci büyük bir dayanışma örneği sergileyerek aşacak. Destek ve bağış kampanyamıza siz de katılın” çağrısı yaptı. İmamoğlu, bağış toplamak için 4 bankada açılan hesap numaralarını da paylaştı.

İBB Bağış kampanyası için bugün sabah HALKTV ekranlarında yapılan canlı programda konuşan Ekrem İmamoğlu, bağış kampanyasının şeffaflığı açısından, toplanan tüm bağış miktarının listesinin Valiliğe bildirileceği ve toplanan paralardan ne kadarı ile yardım yapıldığını bir liste halinde paylaşacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE’NİN YEDEK AKÇELERİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın açıkladığı “Biz bize yeteriz” kampanyası hakkında konuştu. Kampanya için “Hayırlı olsun” diyen İmamoğlu, sonrasında ise, “Hayırlı olsun ama inanın hayırlı olan o değil. Hayırlı olan şu anda Türkiye’nin yedek akçelerini, en kötü gün için tutulan fonlarını, Türkiye’ye açıp bu zor günleri atlatmamıza yönelik en az 2 yıllık ekonomik bir modeli oluşturmaktır” demişti. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGE YAYINLADI

Bugün de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile 81 ilin valiliklerine, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na “yardım toplama” konulu yazı gönderildi.

Yazıda son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri belirtildi.

Yerel yönetimlerin, Yardım Toplama Kanunu’ndan muaf olmadıkları kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: “Bu çerçevede, söz konusu kurum, dernek ve vakıfların faaliyetlerini ve uygulamalarını Yardım Toplama Kanunu’nun hükümlerine uygun yürütmeleri uyarılarına rağmen mevzuata uygun faaliyet yürütmeyenler ile ilgili anılan Kanunun 6. maddesinin ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır” denildi.

VALİLİK HAREKETE GEÇTİ

Bakanlıktan gelen yazının ardından İstanbul Valiliği’nin bağış için İBB’nin hesap açtığı bankalara yazı göndererek hesapların bloke edilmesini istediği öğrenildi.

Bunun üzerine İBB’nin açtığı bağış hesapları donduruldu. Edinilen bilgiye göre İBB Başkanlığı’na valilikten konuyla ilgili herhangi bir yazı gönderilmedi. Bankalara gönderdiği yazıya istinaden İBB’nin İstanbul Valiliği’ne bir cevap yazısı göndereceği öğrenildi.

İMAMOĞLU “ YASAL YETKİMİZ VAR” DEMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün konuyla ilgili osyal medya hesabından bir duyuru yayımlayarak yasalara göre belediyelerin bağış alma yetkisi bulunduğunu vurgulamış ve “Bağış yapmak isteyenlerin belediyenin hesaplarına her türlü yolla para yatırabileceklerini saygı ile duyururum” demişti.

ALINAN TEDBİRLER YETMİYOR

Bugün sabah merkezi hükümetten başka beklentileri olduğunu dile getiren İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben sokağa çıkma yasağı diyor isem bunda bir mecburiyet varsa bunun ekonomik tedbirlerini dinlemek isterdim dün. Alınan tedbirler var ama yetmiyor. Şu ana kadar merkezi hükümete 7-8 bildirimizi yolladık. Bütün belediyeler ciddi gelir kaybına uğradı. Belediyeler direkt vatandaşa dokunup hizmet eden kurumlardır. Bütün Türkiye’deki yerel yönetimler devletin sahadaki elidir.Ben şimdi bakıyorum. Neyi konuşuyoruz ‘Biz bize yeteriz’. Tabi ki yeteceğiz biz bize. Tabi ki yeteceğiz  ama nasıl?

Kamu bütçesini hükümetin yönetme becerisi ile. Kamu bütçesinde elde tuttuğu rezervleri ülke insanına bu zor günleri aşması için paylaşması ile aşabiliriz.

EKONOMİK TEDBİR BEKLİYORUZ

İmamoğlu, İspanya hükümetinin bu süreçte işini kaybeden vatandaşına en az 2 yıl maaş ödemeyi taahhüt ettiğini hatırlatarak şunları ifade etti:

Ekonomik tedbirleri, kendi gücümüze göre en üst seviyeden almaya mesul bir hükümet metodunu duymak istiyoruz. Mesela büyükşehir belediyeleri olarak ilçe belediyeleri olarak fona ihtiyacımız var. Ekstra fona. Sadece kesintinizi yapmayacağız denildi. Kesintiyi tabi ki yapmayın ama kesintinin ötesinde bize gelir artışını sağlamalısınız ki biz sizlerin eli olalım. Devletimizin sahadaki eli olalım, bunu yerine getirelim.