Gündem

Yeni infaz düzenlemesi ile kimlere af ya da ceza indirimi geliyor!

2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar yeni infaz düzenlemesinin yasalaşması bekleniyor. 70 maddelik yeni infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile beraber, kalıcı infaz düzenlemesi ile 45 bin kişi, geçici genelge ile yayınlanacak infaz düzenlemesi ile ise toplam 90 bin kişi bu düzenlemeden faydalanacak.

NE KADAR CEZA İNDİRİMİ YAPILACAK?

Yeni infaz düzenlemesi, bazı suçlar hariç olmak üzere tüm hükümlülere belirli oranda af niteliğinde bir ceza indirimi getiriyor. Mevcut infaz yasası 3/2’den ½ oranına indiriliyor. Yani, 5 yıl ceza alan bir kişi daha önceden 40 ay cezaevinde kalırken, yeni infaz yasası ile bu yatar, 25 aya kadar düşüyor. Yani 5 yıl ceza alan bir kişinin, 2020 yılı infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile beraber cezasından 15 ay ceza indirimi yani diğer adı ile af verilmiş oluyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ 3 YILA ÇIKARILIYOR

Yeni infaz düzenlemesi bazı suçlara hariç olmak üzere sadece ceza indirimi getirmiyor. Ayrıca, denetimli serbestlik süresi tekrar düzenlenerek, 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenen suçlar için geçerli olmak üzere 3 yıla çıkarılıyor. Lakin, işlenen suçun cezasızlığını ortadan kaldırabilmek için, verilen hapis cezalarının sürelerine göre belirli bir oranda cezaevinde kalma şartı getiriliyor. Yani, 3 yılın altında hapis cezası alan bir kişi direk denetimli serbestlik düzenlemesinden faydalanamıyor.

HANGİ SUÇLAR YENİ İNFAZ DÜZENLEMESİNDEN FAYDALANAMIYOR?

AK Parti tarafından daha önceden hazırlanan 70 maddelik yeni infaz düzenlemesinde değişikliğe gidilerek 11 madde yeniden düzenlendi. Daha önceden, kasten adam öldürme, terör örgütü ve cinsel suçlara verilen 4/3 oranında ki infaz yasası, 3/2 oranına indirilerek ceza indiriminden faydalanması öngörülmüştü. Lakin bu son yapılan değişiklik ile bu düzenlemeden vaz geçilerek, toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı suçlar ve terör suçları bu kapsamın dışına çıkarılmıştır.

İYİ HAL DEĞERLENDİRMESİ CEZA İNFAZ HAKİMLİĞİNE BAĞLANIYOR

Daha önceden kapalı cezaevlerinde bulunan cezası kesinleşmiş hükümlüler, cezalarının belli bir oranını yattıktan sonra, cezaevi disiplin kurulunca kişinin cezaevinde bulunduğu süre boyunca durumu değerlendirilir, infazı süresi boyunca hakkında açılmış herhangi bir soruşturma olup olmadığına, hükme bağlanmış disiplin suçu olup olmadığına bakılarak iyi hal uygulaması ile açık cezaevine sevki sağlanırdı. Yeni infaz yasası düzenlemesi ile artık, iyi hal değerlendirmesi ceza infaz hakimliğine bağlanıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Özkan şu ifadeleri kullandı;

‘’Getirilen düzenleme ile iyi hal değerlendirmeleri otomatik sistemden çıkarılarak oluşturulan gözlem ve idare komisyonunun kararına bağlanmaktadır. Yine bu komisyon değerlendirmelerini yaparken sadece cezaevinin içerisinde suç yapılan usulsüzlükler, hatalar yanlışlarla ilgili değil cezaevinin dışında hastane veya adliyede hükümlülerin durumlarını da ele alarak değerlendirmelerini yapmaktadır.

Kadınlar, yaşlılar, hastalar ve anneler lehine de düzenlemeler öngörüyoruz. 65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarda konutta infazını mümkün hale getiriyoruz. İnfaz hakimliği müessesesini getiriyoruz.

Görev ve yetkileri genişletiliyor hakimlerin. 1 Eylül 2020 tarihinde başlayacak infaz hakimliği mahkumiyet kesinleştikten sonra cezaevi içinde tüm süreçleri iyi hal, açığa alma gibi değerlendirmeleri infaz hakiminin kararına bağlanıyor’’ dedi.

EVDE İNFAZ YASASI

Türkiye’de Koronavirüs vaka sayısının artması ile cezaevlerinde de tedbirler arttırılmaya başlandı. Alınan tedbirleri geçici kanun düzenlemesi ile, açık ceza evlerinde bulunan hükümlülerin 2 ay boyunca evde infaz etmelerine olanak sağlayan kanun düzenlemesi getiriliyor. Bu düzenleme ile, salgın boyunca, açık cezaevlerinde bulunan mahkumlar, cezalarını 2 ay boyunca evlerinde izinli olarak kullanabilecek. Salgının devam etmesi ile Adalet Bakanlığı tarafından 2 aylık evde infaz yasası 2’ci kez tekrar uygulanabilecek.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Corona virüsü (Koronavirüs) salgınını dikkate alarak, açık cezaevinde cezası infaz edilen hükümlülerle ilgili Meclis’in alacağı geçici düzenlemeyle cezaların konutta çekilmesinin önünün açıldığını belirten Özkan, “Bunun 2 kez de Adalet Bakanı tarafından uzatılmasının önünün açılmasına imkan veriliyor. Açık cezaevinde hükmü infaz edilenlerin 2 ay süreyle cezalarını evlerinde çekmelerini mümkün hale getiriyoruz. Bu sürenini zaruret teşkil etmesi halinde aynı sürenin en fazla 2 kez uzatılmasını mümkün hale getiriyoruz” dedi.

TEKLİF NE ZAMAN GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANACAK?

Yeni infaz düzenlemesi ile ilgili görüşmeler en geç 09 Nisan 2020’de başlayacak ve 13 Nisan itibarıyla bir farklı karar alınmazsa meclise gelecek ve hemen ertesi gününde Genel Kurul’da görüşmelere başlamış olacak.

Yeni infaz düzenlemesi ile ilgili yapılacak görüşme takvimine dair açıklama yapan AKP’li Özkan, şu ifadeleri kullandı;

“En geç perşembe günü Adalet Komisyonu toplanarak bu yasanın görüşmelerine başlayacak. Gelecek hafta başı itibarıyla bir farklı karar alınmazsa gelecek hafta salı günü itibarıyla Genel Kurul’da görüşmelere başlamış olacağız” diye yanıt verdi.