Gündem

65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?

Türkiye’de coron virüsü salgınının önüne geçmek için 31 ilde hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulandı. 48 saat boyunca uygulanan yasağın sona ermesinin ardından, “65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?” sorusu sorulmaya başlandı. Hükümet yetkilileri tarafından henüz bu konuda bir açıklama yapılmadı. Ancak salgın tehlikesi sona erene kadar yasağın devam edeceği düşünülüyor.

İstisna uygulanan vatandaşlar

20 yaş altındaki otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi tanısı konulmuş “Özel Gereksinimi” olan çocuk ve gençlerin enfeksiyon yayılımını engelleyecek uygun şartları yerine getirmek, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske kullanmak, el temizliği ve hijyene uymak koşulu ile ikametlerinden çıkmalarına, park ve bahçelerde dolaşmalarına aynı il sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin veriliyor.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?

Yasağa uymayanlara hangi cezalar verilecek?

Salgın sırasında aksi ilan edilene kadar yasağa uymayan vatandaşlara Kabahatlar Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince 392 lira idari para cezası kesilecek. Ancak cezaya rağmen yasağa uymayan ve evine dönmeyenlere; Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara ilişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ”Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi iki aydan bir yıla hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü uyarınca, işlem başlatılacak.