Gündem

Sakarya’da 700 bin tavuk telef oldu! Kuş gribi salgını olmasından endişe ediliyor!

Türkiye Koronavirüs salgını ile uğraşırken bir kötü haberde Sakarya’dan geldi. Kaynarca ilçesinde bir çiftlikte bulunan 700 bin tavuğun henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı telef olduğu bildirilirdi. Tavuk telefi diğer çiftliklerde de görünmeye başlayınca akla kuş gribi salgını geldi. Ama tavukların kuş gribi salgını yüzünden öldüğüne dair henüz kesin bir kanıt bulunmuyor.

Bakanlık yetkilileri, birden fazla çiftlikte ki tavukların telef olduğu ihbarı üzerine bölgede ki çiftlikler karantina alındı ve inceleme başlattı.

SAKARYA’DA KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen veterinerler tavuklardan numune aldı. Hayvanlara bulaşmaması için tesis karantina altına alındı. Türkiye’nin en büyük tavuk merkezlerinden biri olan Kaynarca’da bu olay büyük bir panik yaşanmasına neden oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan henüz resmi bir açıklama gelmezken, “Tavuk Vebası” bir diğer adıyla Avian İnfluenza (Kuş gribi) olabilme ihtimali üzerinde duruluyor.

KUŞ GRİBİ NEDİR?

(Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu) Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya’da tespit edilmiş ve “tavuk vebası” olarak adlandırılmıştır.

Hastalık etkeninin bir virüs olduğu 1901 yılında ortaya konulmuş olmasına karşın, etkenin memeli influenza A virüsleri ile ilişkili olduğu ancak 1955 yılında gösterilebilmiştir. Hindilerde ise ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika’da yapılmıştır.