Sağlık

Kızılay Başkanı Kınık'tan sevindiren haber! Pasif aşı üretilecek!

Başkan Kınık, yapmış olduğu açıklamasında, tedavi için kullanılan plazmanın para karşılığı satılmasının suç olduğunun da altını çizdi. Kınık açıklamasında, “Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur” ifadesini kullanarak, önemli açıklamalarda bulundu.

YÜZLERCE HASTA KURTULDU

Koronavirüs salgınında en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan “Plazma nakli” sayesinde, yüzlerce hasta, salgından kurtuldu. İyileşmiş hastaların kanından alınan antikorlarla durumu kritik olan hastaların büyük bir kısmı iyileşerek, sağlıklarına kavuştu. Konuyla ilgili Kızılay Başkanı Kınık, plazmanın parayla satılmasının suç olduğunun altını çizerek, şu ifadeyi kaydetti:

“Bu dönemlerde özellikle hasta yakınlarının bireysel çabalarına şahit olduk. Zaman zaman da bazı kişilerin menfaat karşılığı immün plazma vericisi olduğu yönünde duyumlar aldık. Çok şükür ki bunlar istisnai kaldı. Türkiye’nin yaklaşık 300 hastanesine immün plazma gönderdik ve 4 bine yakın hasta bu tedaviden yararlandı. Şu an stoklarımızda -25 derecede koruduğumuz 3 bin ünite daha var ve gittikçe de artacak bu sayı. Hastanelerimizin talebinin karşılanamaması gibi bir durum yok. Türkiye’de insana dair herhangi bir organ veya doku parçasının ticarete konu yapılması, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde suç teşkil ediyor. Gerek özel hastanelerde, gerekse bireysel arayışlarda herhangi bir maddi menfaat karşılığında bu iş yapılamaz. Kan ve plazma da insan vücudunun bir dokusudur. Tıpkı kornea nakli gibi kan veya kan ürünlerinin nakli de aynı hukuki çerçeveye tâbidir. Ticareti yapılamaz. Herhangi bir menfaat karşılığında alınıp satılamaz, herhangi bir kurum da bunun alınmasına, satılmasına aracılık edemez”

Kızılay Başkanı Kınık'tan sevindiren haber! Pasif aşı üretilecek!

YAKIN ZAMANDA PASİF AŞILAMA İLAÇLARI ÜRETİLECEK

Salgına ilişkin kullanılacak bir diğer yönetim (Pasif aşılama) yakında hazır olacağını ifade eden Kınık, “Yakın zamanda plazmalarımızdan Kovid-19’a yönelik pasif aşılama ilaçları üretilmiş olacak. Bu da önümüzdeki olası dalgalarda veya salgınlarda daha hedefe kilitlenmiş bir tedavi olarak elimizde bulunacak. Bu ürünlere ivedilikle ihtiyacımız olabileceği için kendimize farklı üretim seçenekleri de baktık. Türkiye’deki bu yatırımlar hızlı bir şekilde yapılamazsa bile Avrupa Hıfzısıhhası’ndan kendi ulusal kan sistemimizin denetimini geçirdik. Bize bir ‘audit (denetim belgesi)’ verildi. Yani Türkiye’deki herhangi bir kan ürünü Avrupa’daki herhangi bir kan ürünü fabrikasında işlenebilir artık. Sertifikamız var. Dolayısıyla biz kendi ürünlerimizi Avrupa’daki, özellikle Almanya’daki paydaş olduğumuz firmalara götürüp Kızılay görevlileri nezaretinde, plazmaları orada ilaç haline getirip tekrar ülkemize getirebileceğiz” ifadesini kaydetti.