Ekonomi

Bayram çalışanlara müjde! Çift ödeme yapılıyor!

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, bayramda çalışmakla ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı. 31 Temmuz’da başlayacak olan Kurban Bayramı 4 gün boyunca devam edecek. Kurban Bayramı’nda çalışmak durumunda olan vatandaşlar, haklarını öğrenmek istiyor. Merak edilen detaylar haberimizde

EK ÖDEME

Bayram tatilinde çalışanların işverenlerinden günlük olarak iki kat ödeme alması gerekiyor. Var olan bu karar Arefe günü öğleden sonrayı da kapsıyor. Yani arefe günü öğleden sonra çalışan vatandaşlar, iki katı ödeme alabilecek.

Örnek vermek gerekirse, günlük ödemesi 80 TL’ye denk gelen bir vatandaş, bayram gününde çalışırsa, 8 TL ayrı ek ödeme alabiliyor. Bayram günü çalıştığı için bir günlük ödemesi 160 TL oluyor. Bayramda normal çalışmanın yanında mesaiye kalındığı durumda ödemeyi %150 zamlı alabiliyor.

Bayram çalışanlara müjde! Çift ödeme yapılıyor!

SÖZLEŞMEYE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİYOR

Bunların dışında çalışanlar, bayramda çalışmanın zorunlu olup olmayacağını merak ediyor. Ancak bu durum toplu iş sözleşmesi ya da iş sözleşmelerindeki maddelere göre değişebiliyor. Eğer sözleşmede bayramda çalışma maddesi mevcut ise, çalışanlar, bayram günü çalışmak durumunda. Ancak sözleşmede böyle bir madde yoksa, bu durum işçinin onayı ile kararlaştırılmalıdır.