Eğitim

2016 LYS 1-2-3-4-5 Sınavları Hakkında Bilgilendirme

2016 LYS 1-2-3-4-5 Sınavları Hakkında Bilgilendirme
Bugün itibariyle açıklanan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın sonuçlarının ardından adayların, Lisans Yerleştirme Sınavları’na yönelik akıllarında oluşan bütün soru işaretlerini, ekibimize iletilen konu başlıklarıyla harmanlayıp geniş çaplı bir Lisans Yerleştirme Sınavı bilgilendirmesi yapmayı uygun gördük.

Bu rehber içerisinde LYS ile alakalı merak edilen tüm bilgiler başta olmak üzere, sınav tarihleri, uygulama şekilleri ve sonuçlarına dair hemen hemen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yine aynı şekilde; üniversiteye geçişlerde önemli noktalardan biri olan iş ve meslek seçiminde üniversite tercihi hakkında detaylı yazımıza da üniversiteli adaylarımız sitemiz üzerinden ulaşabilecekler.

Umuyoruz ki tüm adayların üniversiteye geçişlerinde oldukça önemli olan adımlarından birinde onlara yardımcı oluruz. 

2016 LYS 1-2-3-4-5 Sınavları Hakkında Bilgilendirme

1. LYS nedir? 

LYS; Lisans Yerleştirme Sınavı’dır. LYS, yapılan YGS sonrası öğrencilerin 4 yıllık bölümlere geçişinde veya alanlarını belirmelerinde kullanacakları üniversite puanına ihtiyaç duydukları sınavdır. Lisans Yerleştirme Sınavı bir çok aşamadan olur. Adaylar ilgili veya girmek durumunda oldukları sınavlara girerler, bu puanlar YGS sınav puanlarıyla belirli oranlarda birleştirilir. Bunun sonucunda da adaylar üniversite seçimlerini elde ettikleri puan doğrultularında gerçekleştirirler.

2. Lisans Yerleştirme Sınavı kaç aşamadan oluşur?

LYS; LYS1, LYS2, LYS3, LYS4 ve LYS5 olmak üzere toplam 5 aşamadan oluşur. Adaylar; girecekleri sınava yönelik farklı oturumlarda sorular cevaplayarak; üniversiteye geçişteki son sınavlarını tamamlamış olurlar. Ancak güzel sanatlar fakülteleri veya özel yetenek sınavlarıyla alım yapan üniversiteler için durum geçerli değildir. Buralara girmek isteyen adaylar, LYS sonrası özel yetenek ve yetenek sınavlarına tabi tutulur, mülakatlara katılır. Ancak yine de LYS sonuçlarındaki başarı bu okullarda ihtiyaç duyulan başarıya da katkı sağlayacağından LYS önemli bir rol oynar.

3. LYS1-5 ne ifade ediyor?

LYS ifadelerinin yanındaki sayılar; adayların gireceği sınavlara yönelik ders-methot bütünlüğünü ifade eder. Kısaca açıklayacak olursak; LYS1-Matematik, LYS2-Fen Bilimleri, LYS3-Edebiyat Coğrafya, LYS4-Sosyal Bilimler, LYS5 ise Yabancı Dil derslerini ifade etmektedir.

Bölümlere yerleşmekte bu ders methodlarından bir kaçına girilmesi gerekmektedir. Ancak adayların, tercih edecekleri bölüm doğrultusunda bütün sınavlara katılmaları zorunlu değildir. Burada temel faktör alan bilgisi ve tercih konusu olacağından; sözel bölümler tercih edecek adaylar sözele, eşit ağırlık tercih edecek adaylar eşit ağırlık olarak adlandırılan hem sözel hem sayısal derslere, sayısal bölümler tercih edecek adaylarda sadece sayısal sınavlara girebilirler. Ancak; adayların tercihleri doğrultusunda net kararları yok ve alacakları puana göre geçiş yapmaları muhtemel ise, mümkün olduğunca her sınava girilmesi tavsiye edilir.

Çoğunlukla LYS sınavlarındaki genel kanı ve öğrenciler tarafından izlenen politika tercih edilecek bölümler doğrultusunda ihtiyaç duyulacak olan sınavlara girmektir.

4. LYS ne zaman yapılacak?

LYS1 – 19 Haziran 2016

LYS2 – 25 Haziran 2016

LYS3 – 26 Haziran 2016

LYS4 – 18 Haziran 2016

LYS5 – 25 Haziran 2016

5. LYS Başvuruları ne zaman alınacak?

Lisans Yerleştirme sınavına yönelik adayların tüm başvuruları 01 NİSAN 2016 tarihinde alınmaya başlanacak. Başvuruların sona erme tarihi ise 14 Nisan 2016 olarak şekillendirilmiş durumda.

6. LYS Sonuçları ne zaman açıklanacak?

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın sonuçları ise ÖSYM‘nin resmi web sitesi üzerinde belirtildiği şekilde yani 18 Temmuz 2016 tarihinde duyurulacaktır.

Kamupersoneli.net