Gündem

Ankara Polatlı'da oluşan kum fırtınası görenleri hayretlere düşürdü!

Ankara’nın Polatlı ilçesinde meydana gelen toz fırtınası, ilçeyi karanlığa bürüdü. Olayla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Yıldızkaya, “Ben 50 yıldır böyle bir şey görmedim” diyerek vatandaşları evde kalmaları konusunda uyardı.

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bugün öğleden sonra kum fırtınası oluştu. Çöllerde meydana gelen kum fırtınası görüntülerini aratmayan görüntüler hayretlere düşürdü. 

Kenti etkisi altına alan kum fırtınası nedeniyle ilçe adeta kumlarla kaplandı. Ankara Polatlı’da oluşan kum fırtınası kemeralara böyle yansıdı… 

Fırtına nedeniyle gökyüzü karanlığa büründü. Toz bulutu nedeniyle zifiri karanlıkta kalan Polatlı’nın bazı yerlerinde elektrik ve telefon hatlarının kesildiği öğrenildi.

Öte yandan, ev ve araçların toz içinde kaldığı, sert rüzgarların estiği görüldü. Olay nedeniyle çok korktuklarını belirten vatandaşlar, “Bir anda geceyi yaşadık” ifadesini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTU

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya yaptığı açıklamada “20 dakika kadar sürdü, şuan sıkıntı yok. Elektrik, doğalgaz ve internette sorun yok. Kriz masası oluşturuldu, tedbir aldık” dedi.

“ANORMAL NORMALİMİZ HALİNE GELMEYE BAŞLADI”

Bugün itibariyle bir günlük ve akşam saatlerine yönelik yağış beklentisi vardı ama bu yağış sıcaklık artışıyla beraber kendini gösteren bir yağış demiştik. Rüzgarlar da yaklaşık 35-40 kilometreler civarında, ancak çok kısa bir süreliğine rüzgar anlık bir sıçrama yaşıyor. Rüzgarın hamlesi dediğimiz; 50-55 km’ye çıkmış durumda. Bu da o rüzgar sebebiyle anlık sıçrama sebebiyle bu seviyelere gelmiş durumda.

Önümüzdeki iki saat içerisinde 6-7 sularında rüzgar yine 20 km’ye inmiş olacak. Kum fırtınasının tamamen ortadan kalkması zor, etkisini sürdürüp sonrasında ömrünü tamamlayacaktır. En az saat 6’ya kadar bu kuvvetli rüzgarın devam etmesi, sonra da kademeli olarak aşağıya inmesini bekliyoruz. Muhtemelen bu kum fırtınasını yapan bu rüzgar.

Fırtınaları bu seviyede yaşamamız artık bizim anormal normalimiz haline gelmeye başladı. Akdeniz’de nasıl hortumlar arttıysa, rüzgarlar da kuvvetleniyor. İç Anadolu hortum oluşabilen, fırtınaların oluşabildiği bir coğrafya. Dolayısıyla bu tür ani rüzgarlar, ani basınç dalgaları meydana gelebiliyor. Bu kum fırtınasını oluşturan muhtemelen şundan olabilir; uzunca bir süredir yağış yok. Çok kurak gidiyor, toprak çok kurumuş durumda. Ekim ve Kasım’da ciddi kurak geçecek. Yaz boyunca birçok üreticiden de duymuşsundur; orta ve güney bölgelerin üç dört aydır damlanın düşmediği yerler var.

Bu kadar kuraklık ardından böyle kuvvetli bir rüzgar ve yükselici harekete meydana geliyor. Bu zamanda da kum fırtınaları oluşabiliyor. Bizim coğrafyamız için, oluşabilecek sistem hareketlerini de göz önünde bulundurduğumuzda bizim coğrafyamız için olası durumlar.

KUM FIRTINASI İLE İLGİLİ PAYLAŞILAN TWİTTER MESAJLARI

”2020 yılı 32 yaşındayım kum fırtınası da görmedim demem Allahım sen büyüksün başka neler göreceğiz”

Ankara Polatlı'da oluşan kum fırtınası görenleri hayretlere düşürdü!

”Ankara Polatlı’da anlık kum fırtınası her yeri kapladı! 2020 tam gaz devam ediyor…”

Ankara Polatlı'da oluşan kum fırtınası görenleri hayretlere düşürdü!

”Şehir merkezine doğru ilerleyen kum fırtınasına ve gök gürütülü sağanak yağışa karşı, vatandaşlarımızın tedbirli olmasını, kapalı yerlere geçmesini öneriyoruz.”

Ankara Polatlı'da oluşan kum fırtınası görenleri hayretlere düşürdü!

Böyle bir kum fırtınasını en son Bağdat’ta görmüştüm. Ümit ederim, ardından sıkı bir yağmur gelir. Kapıyı, pencereyi sıkı kapatın dostlar. Ortalıkta da çok dolaşmayın. Kum fırtınasındaki kum, HER YERE GİRER!