• Haberler
  • Gündem
  • 2019 Seçimleri İle Sistem Değişiyor! 'Daraltılmış Tercihli Sistem' Nedir?

2019 Seçimleri İle Sistem Değişiyor! 'Daraltılmış Tercihli Sistem' Nedir?

2019 seçimleri ile birlikte çok sayıda kanunun uyum yasası adı altında değiştileceği söz konusu olarak yer alıyor.Değişime uğracayak kanunlar arasında Siyasi Partiler ile Seçim Kanunu da yer alıyor.

2019 seçimleri ile birlikte çok sayıda kanunun uyum yasası adı altında değiştileceği söz konusu olarak yer alıyor. Değişime uğracayak kanunlar arasında Siyasi Partiler ile Seçim Kanunu da yer alıyor.

Daraltılmış Tercihli Sistem!

AK Parti tarafında 12 kişilik ekip Seçim Kanunu üzerinde çalışmalar yapıyor. AK Parti tarafından gerçekleştirilen seçim sistemi arasında 'daraltılmış tercihli sistem' de yer alıyor. Bu sisteme göre partiler, her seçim bölgesi için milletvekili sayısının iki katı kadar aday gösterebilecek. Seçimlerde oy kullanan seçmenler, tercihleri ile sıralamayı değiştirebilecek.

Seçimlerde her seçmenin sadece bir milletvekiline oy hakkı bulunacak. 'Daraltılmış tercihli sistem' ile milletvekilleri liste başında yer alsa bile kimsenin seçilme garantisinin olmadığı görülüyor.

16 Nisan referandumu ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören Anayasa değişikliğinin ardından gözler yeni seçim sistemine çevrildi. Bu konuda AK Parti 12 kişilik bir heyet oluşturdu ve çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bu çalışmaların içinde en dikkat çekici olarak yer alan sistem 'daraltılmış tercihli sistem' olduğu görülüyor.

Pusulada, Hem Parti Hem Vekil İşaretleniyor

Türkiye’de en son 1991 seçimlerinde uygulanan daraltılmış tercihli sisteme göre, siyasi partiler, her seçim bölgesi için milletvekili sayısının iki katı aday gösteriyordu.

Bu sisteme göre, oy pusulalarında her partinin o seçim bölgesindeki vekil adaylarının isimleri yer alıyor. Seçmen oy kullanırken, önce partiyi tercih ediyor, ardından da o partiye ait hangi milletvekilini görmek istiyorsa onu seçiyor.

Seçmen Hangi Vekilin Lider Olmasını İstiyorsa Ona Oy Atabilecek!

AK Parti taraından kurulan 12 kişilik heyet, en uygun seçim sistemini kurmak adına bütün seçenekleri değerlendiyor. Bu heyet hem seçim barajında, hem de seçim sistemi üzerinde kapsamlı çalışmalar yapıyor.

Şuan ki sistemde bir siyasi partinin iktidar koltuğuna oturabilmesi için TBMM'de çoğunluğu sağlamış olması gerekiyor. Yani seçmen kimi o koltukta görmek istiyorsa o kişinin partisine oy atıyordu. Bu durumda da lidere oy atıldığı için milletvekilleri ikinci planda kalıyordu.

Söz konusu yeni sistemde ise bu durum değişikliğie uğrayacak, seçmen yeni sistem ile partide hangi milletvekilinin lider olmasını istiyorsa onun için oy kullanabilecek.

KAMUPERSONELİ.NET - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme