Sağlık

Koronavirüse karşı vitamin ve mineral kullanımına uyarı geldi! Ölümcül sonuçları olabilir!

Koronavirüse karşı sürekli olarak kullanılan vitamin ve minerallere ilişkin çok kritik bir uyarı geldi. Salgın döneminde virüse yakalanmamak ve bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar çareyi vitamin ve mineral olarak satılan takviye gıdalarda buldu. Ancak uzmanlardan korkutan bir açıklama yapıldı.

Takviye edici gıdalar, vitamin ve mineraller konusunda Türkiye’nin bir çöplüğe döndüğünü belirten uzmanlar, doktora başvurulmadan bu tür ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Tedirgin eden açıklama Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan tarafından yapıldı.

HER VÜCUDUN İHTİYACI FARKLIDIR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında vatandaşları uyararak, “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz maalesef adeta bir çöplüğe dönüşmüş durumda. Her vücudun ihtiyacı farklıdır” dedi.

“ULUORTA HER YERDE SATILMAMALI”

Gıda takviyelerinin satışının devam ettiğini belirten Saydan, uluorta her yerde satılmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan ve reklamı yapılarak internet üzerinden ve marketlerde kontrolsüzce satışına izin verilen bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı büyük riskleri barındırıyor. Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı zincir marketlerde cep telefonu, elektronik eşya, mobilya ve tütün ürünlerinin satışının yasaklanacağını açıkladığı halde, gıda takviyelerinin satışı devam ediyor. Marketlerde, internette ve hatta tekel bayilerinde bile hangi koşullar altında muhafaza edildiği belli olmayan, bilinçsiz bir şekilde satışı yapılan gıda takviyeleri ve vitaminler, eczacı danışmanlığında satılmalı, uluorta her yerde satılmamalı”

D VİTAMİNİNİN FAZLASI ZEHİR

Koronavirüs döneminde vatandaşlara D vitamini önerisi yapıldığını ve herkesin D vitamini kullandığını belirten Saydan, bilinçsiz kullanımda ciddi sorunlara neden olabileceği ifade edilerek, “Örneğin D vitamini ölçülebilir bir vitamindir. Şahıs kendi başına gider alır ve kullanırsa, toksik olma durumu ortaya çıkar. Maalesef korona döneminde herkese D vitamini önerildi. Bu vitamin için önce vücuttaki seviyesine bakılması gerekir. Bizim hedeflediğimiz 50-60 arasında, 90’ın üzerine çıkarsa toksik olma durumu var. Özellikle diyabetik hastalar çok dikkat etmeli. Faydamız olsun derken, zararı olabilir” açıklamasını yaptı.