DünyaSağlık

Son dakika koronavirüste yeni risk grubu açıklandı!

Ülkemizi de kısa süre içerisinde etkisi altına alan koronavirüs salgınına ilişkin son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. Türk Dr. Göğüs Hastalıkları Uzman Prof. Dr. Yüksel Perker'in öncülüğünde yapılan araştırmanın sonucu herkesi şoke etti. Yapılan araştırma sonucunda koronavirüste yeni risk grubu açıklandı.

Yapılan açıklamaya göre koronavirüsü ağır geçirme riski ortaya çıkan bir grup daha ortaya çıktı.

Ülkemizde koronavirüs aşılaması devam ederken, dünyadan virüse ilişkin tedirgin eden haber gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı son açıklamaya göre ülkemizde aşı yaptıranların sayısı 10 milyonu geçmiş durumda..

Prof. Dr. Yüksel Peker ve ekibi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre uyku apnesi olan kişilerin koronavirüse yakalanması durumunda salgını daha ağır atlattıklarını ortaya koydu. Konuyla ilgili araştırma 320 kişi üzerine yapıldı.

10 Mart 2020 – 22 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre koronavirüs tanısı alan ve uyku apnesi olan kişiler 1 ay boyunca incelendi.

Yapılan takip sonucunda, kişilerin horlama sıklıkları, obezite, yorgunluk ve yüksek tansiyon durumları da değerlendirildi. Sonuçlara göre 121 kişinin uyku apnesi olma olasılığı diğer kişilere göre yüksek çıktı.

Konuyla ilgili yapılan araştırmanın  sonuçları Annals of the American Thoraci Society Dergisi’nde yayımlandı. Uyku apnesi olan kişilerin, klinik açıdan kötüleşme riski, 1,5 kat daha fazla artarken, oksijen ihtiyaçları da 2 kat daha yüksek bulundu.