Ekonomi

Altın alacaklara çok önemli uyarı! Sakın bunu yapmayın!

Son dönemlerde yatırımcıların en büyük tercihlerinden olan altına hile karıştı. Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç tarafından yapılan açıklamada özellikle evlenecek çiftlere "Suriye Altını" uyarısı yapıldı. Düğünlerin yakın zamanda başlayacak olmasına ilişkin uyarılarını sıralayan Özdinç, altın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti.

Özdinç, yapmış olduğu açıklamasında evlenecek olan çiftleri, düşük ayarlı Suriye altınına karşı uyard. Normalleşme süreci ile birlikte bir süredir ertelenen düğünler yavaş yavaş tedbirler kapsamında yapılmaya başlandı. Ancak genç çiftleri Suriye altını tehlikesine karşı uyaran Özdinç, uzmanlar tarafından bile ayırt edilmesinin çok zor olduğunu belirtti.

CİDDİ FİYAT FARKI VAR

Sedat Özdinç, Suriye altınının normal altından ayırt edilmesinin son derece zor olduğunu ancak fiyat farkının ciddi derece olduğunun altını çizdi. Bu noktada hem kuyumcu esnafının hem de altın alacak vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

“MAĞDUR OLMAMAK İÇİN BUNA DİKKAT EDİN”

Altın alacak vatandaşların mutlaka damga ve patent yazılarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Suriyeli esnafımız Gaziantep’teki atölyelerden yapılmış olan bilezikleri satıyorlar. Bu tür bileziklere 21 ayar deniliyor ve 21 ayar olarak alınıp yine 21 ayar olarak satılıyor. Bu altınları genelde Suriyeliler satın alıyor. Ancak, fark etmeden alacak olanların buna dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü piyasada bulunan bu altınlar düşük ayarlı olduğu için bizlerin sattığı altınlara göre daha ucuz. Altın alacak olanlar damga ve patent yazılarına dikkat etsinler. Bu damga ve patentte 21 ayar olduğu zaman 875, 22 ayar olduğu zaman 916 yazar. Özellikle başlaması beklenen düğün sezonunda çiftlerimizin mağdur olmaması için buna dikkat etmeleri gerekiyor. Yine çok fazla sahte altın mağdurları var ve vatandaşların bu duruma düşmemek için mutlaka bildikleri ve güvendikleri adreslerden alışveriş yapsınlar”

ALTINA YATIRIM İÇİN DOĞRU ZAMAN

Bir dönemdir dalgalı bir trafik çizen altın, son günlerin en düşük seviyelerini yaşamaya devam ediyor. Sedat Özdinç, altın fiyatlarındaki bu düşüşün fırsat olduğunu belirterek, yatırım yapmak isteyenlerin bu dönemi değerlendirmesi gerektiğini, “Altın her zaman güzel bir yatırım aracıdır. Altını vatandaşlarımız alsınlar. Evlenen çiftler özellikle altınlarını alsınlar ve ileriye dönük yatırım amaçlı düşünsünler. Yavaş yavaş normalleşme ile birlikte düğün sezonları da başlayacak. Bu sezonda altının gramı da düşmüşken tam yatırım yapma zamanı. Kuyumcu esnafı pandemi sürecinde iş yapmadı. Düğünler olmadı. Bu süreçte daha çok teknolojik hediyeleşmeler gerçekleştirildi. Her zaman şunu diyorum. Bugün on bin lira verilip alınan bir telefon bir yıl sonra yarı fiyatına dahi satılamaz. On bin liralık altın almış olsanız bir yıl sonra çok daha fazlasına satabilirsiniz. Altın uzun vadede her zaman kazandırır” şeklinde ifade etti.