Gündem

Tüm Türkiye’ye şehirler arası seyahat kısıtlaması geldi! Seyahat kısıtlaması nasıl uygulanacak?

Koronavirüs salgını sebebiyle dün düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayında Türkiye genelinde şehirler arası seyahat yasağının uygulanacağını duyurdu. Bunun üzerine vatandaşlar, seyahat kısıtlaması nasıl uygulanacak? sorusuna cevap aramaya başladı.

İçişleri Bakanlığı gece saatlerinde 81 il valiliğine merak edilen genelgeyi gönderdi. “Kısmi Kapanma” konulu genelge ile, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süre ve günlerde zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Aynı zamanda iş ile ilgili durumunu bekleyen toplu ulaşım araç görevlileri ile şehirler arası seyahatini belgeleyen bilet ve rezervasyon bilgileri olan kişiler, bu yasaktan muaf olarak seyahat edebilecek.

İZNİ OLMAYANLAR SEYAHAT EDEMEYECEK

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı gün ve süre içerisinde şehirler arası seyahat kısıtlamasın kapsamında kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçları ile seyahat edenlerin, muafiyet kapsamında olup olmadıklarına bakılacak olup, geçerli bir mazereti olmayan kişilerin de seyahatlerine izin verilmeyecek.

ZORUNLU HALLER NELERDİR?

Şehirler arası seyahat kısıtlaması zorunlu hallerin dışında uygulanacak. Aşağıda belirtilen zorunlu hallerde vatandaşlar seyahat edebilecek:

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi),

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen,

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Şehir içi ulaşımlarda da toplu taşıma araçlarının kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak. Ayakta yolcu alımına müsaade edilmeyecek olup, metro, tramvay, metrobüs gibi araçlarda, fiziki kurallarına aykırı olmayacak şekilde, il ve ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları ne kadar oranda ayakta yolcu alınabileceğini belirleyebilecek.