Gündem

Aşı uygulamasında lidersek vaka sayılarında da nasıl liderliği yakaladık?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin aşı uygulamasında lider olduğunu açıkladı ama Türkiye’de ki vaka sayıları 60 bin seviyesine geldi. Türkiye vaka sayısında Avrupa’yı bile geçti. Aşı uygulamalarında madem liderdik o zaman vaka sayılarının diğer ülkelere göre daha az olması gerekmiyor mu? Ayrıca aşı işe yarıyorsa neden aşı olan 65 yaş üstü vatandaşlara saat kısıtlaması getiriliyor? Konuyu meclis gündemine getiren CHP’li Engin Altay, flaş açıklamalarda bulundu;

Ne hazin bir çelişki

Altay – Avrupa şampiyonluğumuz da var Sayın Başkan. Avrupa şampiyonluğumuz da vaka sayısıyla ilgili. Aşı konusunda, evet, dünyada ilk 9,10’dayız; Sayın Bülbül de söyledi. Ne garip, ne hazin bir çelişki; aşı konusunda dünyanın başka ülkelerine göre bir tık da öndeyken vaka sayısında Avrupa 1’incisi olmamız da herkesin, özellikle de bu Meclisin kara kara düşünmesi gereken bir hâldir.

Pazartesi günü Bilim Kurulu toplandı. 3’üncü pikin en yükseklerindeyiz yani 3’üncü pikteyiz. Salı da Hükûmet toplandı yani Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı Sayın Başkan. Ben milletin vekili olarak aylardır Bilim Kuruluna sesleniyorum, diyorum ki: “Bak, bu Erdoğan faturayı size çıkarır. Onun için, siz Bilim Kurulu olarak yürütmeye ne tavsiye ediyorsanız çıkın, millete de söyleyin ki yürütme sizin tavsiyelerinizin ne kadarına uydu, ne kadarına uymadı bunu bilelim.” Bir kere, Meclis olarak bunu bilmeye hakkımız var; bırak Meclisi, vatandaş olarak da var. İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz.

Muhalefet iyi bir şey önerse bile tersini yapıyorlar

Covid-19’la mücadeleyi milletin sağlığıyla, insanımızın hayatıyla kumara dönüştüren bir yürütmeyle maalesef karşı karşıyayız. İnat siyasetini Sayın Erdoğan’ın bırakması lazım. Efendim, Kılıçdaroğlu bir şey söylüyor, Akşener bir şey söylüyor, Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu bir şey söylüyor yani doğru bir şey öneriyorlar ya. “Bunu muhalefet söyledi, o zaman tam tersini yapayım.” diyor. Yani şöyle mi yapsak bilemedim: Muhalefet partilerinin genel başkanları doğruları söylemezse, Erdoğan belki muhalefet söylemedi diye yapar mı, bunu da düşünmüyor değilim ama Sayın Başkan, ortada kul hakkı var, ortada sıkıntı var.

Libya’ya aşı yardımı

Libya’ya 150 bin doz aşı yollayıp caka satmayı ben de isterim ama Türkiye’de 1 doz aşının hayati ehemmiyeti var efendim.

Türkiye’den Libya’ya 150 bin doz aşı yardımı!

Hâl böyleyken, kapıda alacaklı varken pencereden sadaka verilir mi Sayın Başkan? Verilmez efendim.

Ve ilaveten, bu konuda ben saygıdeğer milletvekillerimizi de yürütmeye yönelik itirazlarını dile getirmeye davet ediyorum. Benim söylediğim rakamlar resmî rakamlar. Vaka sayısında Türkiye niye Avrupa 1’incisi olsun bu kadar da aşı yapmışken? Niye oluyor ben size söyleyeyim: Yürütme yani Erdoğan bilime kulaklarını tıkamış, doğru uyarılara, önerilere kulaklarını tıkamış ama unutmasın… Şimdi, bu işin sorumlusu 84 milyon, fatura 84 milyona çıktı. Bak, buradan söylüyorum, siyaset yapıyoruz, biraz sonra Mahir Bey de tam tersini iddia edebilir, takdir yüce milletindir: Vallahi de billahi de vaka sayılarında Avrupa 1’incisi olmamızın, yoğun bakımlarda yatak bulunamamasının, insanların hastaneye yatmak için siyasileri arayıp torpil istemesinin ve bunca insanın ölmesinin birinci derece sorumlusu Sayın Erdoğan’dır, ben böyle düşünüyorum.

Aşı işe yarıyorsa 65 yaş üstü neden evde!

Bilim kuruluna tepki

İkinci dereceyi de söyleyeceğim: İkinci derecede, Bilim Kurulu Hükûmete önerdiklerini, tavsiyelerini “Ben bunları tavsiye ettim.” diye kamuoyuna açıklamadığı müddetçe ikincisi de odur. Ya, niye oturuyorsunuz, raf elması mısınız orada kardeşim? Hükûmete bir şey öneriyorsunuz, Hükûmet bunun dörtte 1’ini yapıyor, dörtte 3’ünü siyasi tasarruflarla yapmıyor ve siz çalışmaya devam ediyorsunuz; bırakın çalışmayı kardeşim.