İstilacı çekirgeler o illerimizde görülmeye başladı! Çözümü ise bu böcek!
Son dönemlerde Doğu Afrika ve Arap Yarımadası'nda görülen istilacı çekirgeler ülkemizde güney illerde görülmeye başlandı.Konuyla ilgili uzmanlar, bu çekirgelerin önüne gelen her şeyi yediğini ve çözüm için Meloe SP böceğinin önemine değindi.
Son dönemlerde Doğu Afrika ve Arap Yarımadası'nda görülen istilacı çekirgeler ülkemizde güney illerde görülmeye başlandı. Konuyla ilgili uzmanlar, bu çekirgelerin önüne gelen her şeyi yediğini ve çözüm için Meloe SP böceğinin önemine değindi. İşte detaylar..
Prof. Dr. İnanç Özgen, yapmış olduğu açıklamasında çöl çekirgelerin önüne gelen her şeyi tüketen bir böcek türü olduğunu ifade ederek, "Çöl çekirgeleri önlerine ne gelirse tüketen bir böcek. Bu böcekler, insektivor kuşlar (böcek yiyen kuşlar) tarafından tüketiliyor. Eğer çok fazla böcek ilacı atarsak bu kuşlarında ölme ihtimali var" dedi.
2021 yılının ilk aylarında Körfez ülkeleri, Arap Yarımadası ve Doğu Afrika'da görülen çöl çekirgeleri, ilk olarak Suudi Arabistan ve Irak'ta görüldükten sonra Türkiye'ye giriş yaptı. Özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Hatay illerinin çeşitli kısımlarında görülen çekirge ile ilgili Fırat Üniversitesi (FÜ) Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen, çalışma yaptı.
Çekirge türüne dair bilgi veren Prof. Dr. İnanç Özgen, şu açıklamaları yaptı:
"Bu çekirge çok fazla besinle beslenen bir zararlıdır. Çöl çekirgesi önüne ne geliyorsa tüketen bir böcek. Daha önce Amman'da ve Fırat vadisinde bulundu.
Deyrizor üzerinden güney bölgelerimize geldi. Toplu halde besleniyor. 80 ve 150 arası yumurta bırakıyor. Yumurtaları kumluk alanlara bırakıyor. 3 veya 5 kere üreyebiliyor.
Bu böcekle mücadelede doğal organizmaların ön plana çıkartılması gerekiyor. Özellikle bu böcekler insektivor kuşlar (böcek yiyen kuşlar) tarafından tüketiliyor.
Eğer çok fazla böcek ilacı attığımız zaman bu kuşlarında ölme ihtimali var. Kuşların varlıklarının ve popülasyonlarının korunması da çok önemlidir. Toprak mahsulleri ofisinin de özellikle rekolteler açısından ürünleri depolamaları, bir sonraki nesle aktarılması, tohumlukları koruması gerekiyor"
Bakmadan Geçme





