GenelGündemSağlık

İki doz aşı olanlara kötü haber! Dört yeni belirti eklendi!

Dünya çapında kovid-19 virüsüyle mücadele sürerken İngiltere‘deki uzmanlardan yeni bir açıklama geldi. Uzmanlara göre iki doz aşısını olan bireyler korona hastası olduklarında ağırlıklı olarak dört yeni belirti ortaya çıkıyor. Soğuk algınlığıyla sık sık karıştırılan korona, yeni semptomlar kapsamında kendini baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve boğaz ağrısı ile gösteriyor.

Birleşik Krallık’ta aşının etkinliğini kanıtlamak ve semptom belirleme yapmak için çalışma yürüten uzmanlar, iki doz aşısını olan bireylerle ZOE Covid Semptom çalışmasında bulundu. Yapılan bu çalışmada virüse yakalanan bireylerin farklı semptomlar gösterdikleri anlaşıldı.
Uzmanlara göre aşı olduğu halde virüse yakalananlarda değişen semptomlar soğuk algınlığı belirtilerine daha çok benzerlik gösteriyor. Bu nedenle soğuk algınlığı ile karıştırılma ihtimalinin eskiye oranla çok daha yüksek olduğunun altını çiziyorlar.

Aşıdan önce korona hastalığının ana belirtileri yüksek ateş, öksürük ve koku veya tat alma duyusunda kayıp olmasıydı. Fakat uzmanlar, ikinci doz aşı sonrası belirtilerde değişiklerin olduğuna dikkat çekiyor.

 

İkinci doz aşısını olup koronaya yakalanan bireyler çoğunlukla baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorlar. Bu da vatandaşların üstünde korona geçirmedikleri konusunda yanıltıcı bir etki bırakabiliyor.

TEST YAPILMASI GEREKİYOR

Uzmanlara göre aşı olan kişiler hastalığı daha hafif atlatsalar da, belirtileri değiştiği için çoğu birey korona geçirdiğinin farkında olmuyor. Aşı olan ve koronaya yakalanan bireyler daha çok hapşırdıklarını ifade ederken aşı olmadan öncesinde gelişen yüksek ateş semptomu yaygın olarak görülmüyor. Uzmanlar, soğuk algınlığı ile korona arasındaki farkın anlaşılması için test yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.