Sağlık

3 ilimizde görülmüştü! Korkutan delta plus açıklaması geldi!

Bir süredir ülkemizde görülen koronavirüs salgına ek olarak şimdi de Hindistan’dan gelen delta ve delta plus varyantını görüldü. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamasında Delta Plus varyantının 3 ilde görüldüğünü duyurmuştu.

Konu ile ilgili Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Güner yaptığı açıklamasında, “Delta Plus’ın bulaşıcılık oranlarının belirlenmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bununla ilgili henüz net bir veri elde edilmiş değil fakat yayınlanmış bazı verilere baktığımızda, bulaş hızı ve hastaneye yatış oranları bir miktar daha fazla olacak gibi duruyor” ifadesini kullandı.

TÜM DÜNYAYI ALARMA GEÇİRDİ

İlk defa Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantınına ek olarak orta çıkan Delta Plus varyantını dünya genelindeki bütün ülkeleri resmen alarm durumuna geçirdi.

BULAŞ HIZI 2 KAT DAHA FAZLA

Prof. Dr. Güner, yaptığı açıklamasının devamında, “Delta’nın ‘endişe verici varyant’ olarak tanımlanmasının sebebi, bir kere bulaş hızı oldukça yüksek. Alfa (İngiltere) varyantına göre bulaş hızı, en az iki kat daha fazla. Hastaneye yatış oranlarının da daha yüksek olduğu tespit edildi. Daha ölümcül seyrettiğine dair net bir veri olmasa da bununla ilgili endişeler bulunuyor” ifadesini kullandı.

Varyantların aşıların etkinliğini düşürdüğünü ifade eden Güner, sözlerine, “Delta Plus’ın bulaşıcılık oranlarının belirlenmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bununla ilgili henüz net bir veri elde edilmiş değil fakat yayınlanmış bazı verilere baktığımızda, bulaş hızı ve hastaneye yatış oranları bir miktar daha fazla olacak gibi duruyor” şeklinde devam etti.

KAPALI ALANLARDA MASKEDEN ASLA VAZGEÇMEMELİYİZ

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koronavirüs, çoğalacak alan, insan bulduğu için mutasyona uğruyor. Bu sebeple salgınla mücadelede yapmamız gereken kişisel sorumluluklar var. Bunlardan biri aşı olmak diğeri de maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kuralına uymaya devam etmek. Özellikle kapalı alanlarda maskeden asla vazgeçmemeliyiz. Eğer bunu yapmazsak salgın, bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir.

Ne kadar çok aşılanırsak, mutasyonların gelişmesinin engellenmesi, virüsün çoğalma hızının durması da o derece mümkün olacak. Bu nedenle herkes üzerine düşeni yaparak aşısını olmalı ve maske kullanımına devam etmeli.”