EkonomiGenel

Başvuran alıyor! PTT’den 700 TL anında destek ödemesi

Birçok ihtiyaç sahibi vatandaş, muhtaçlara verilen devlet destekli yardımları merak ediyor. Özellikle eşini kaybeden kadınlar maddi sıkıntılarla yüzleşiyor. Devlet, sigortalının ölümü halinde geride kalan hak sahiplerinin hayatlarını sürdürebilmeleri için sosyal güvenlik sistemi vasıtasıyla dul aylığı, bir başka ifadeyle ölüm aylığı ve yetim aylığı bağlıyor. Ölüm halinde eşin ölümü halinde hayatta kalan eşe son alınan maaşın yüzde 75’i bağlanıyor. Buna göre başvuran herkes PTT’den 700 TL çekebiliyor. İşte tüm detaylar…

Eşi vefat eden kadınlar resmi ikametgah adreslerinin bulunduğu il ya da ilçe sınırları içerisinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na (kaymakamlık içerisinde bulunuyor) başvuruda bulununca süreç başlıyor.

Başvuruda nüfus cüzdanı haricinde herhangi bir belge talep edilmiyor. Ödeme ise PTT şubelerinden ve Sosyal Destek Kartı ile ATM’lerden alınabiliyor.

Dul maaşı iki ayda bir 700 TL olarak hesaplara yatırılıyor.

ÖDEME HANGİ DURUMDA KESİLİYOR?

Eşi vefat eden kadınlar, eşlerinin son çalıştığı kuruluşun doldurması gereken prim gün sayısı yeterli ise ölüm aylığı hakkı elde edebiliyorlar. Sigorta, ölen eşin emekli olması durumunda, kocasının emekli maaşının bir kısmını dul maaşı olarak veriyor. Ancak dul maaşı alan kadına verilen bu maaş, tekrar bir evlilik yapması halinde kesiliyor.

Ayrıca dul maaşından faydalanmak için kadının çalışmıyor olması gerekmektedir.