GenelGündemSağlık

Aşı olmayanlar için bugün itibariyle resmen başladı! Zorunlu PCR testi uygulamasına geçildi

Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan kararlara bir yenisi daha eklenmiş, 6 Eylül Pazartesi gününden itibaren aşı olmayanların ve hastalığı geçirmeyenlerin, toplu alanlara girişte negatif sonuçlu PCR testi ibraz etme zorunluluğu kararı verilmişti. Uygulama bugün resmen başladı! Bugünden itibaren, hâlâ aşı olmamış veya hastalığı hiç geçirmemiş kişiler, konser, sinema, tiyatro gibi yerlere girişte ve şehirlerarası seyahatlerde negatif sonuç çıkmış PCR testi göstermek zorundalar.

Bu bağlamda, işletmeciler ve organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılamayacak.

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirler arası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Yani, bugünden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise, seyahat etmesine izin verilmeyecek.

2 YAŞ ÜSTÜ HERKES İÇİN HES KODU ŞART

Tren yolculuklarında 2 yaş altı bebek yolcular için ise HES kodu aranmayacak. 18 yaş altı yolcular HES kodu ile biletlerini alabilecek ve trenlerde HES kodu ile seyahat edebilecek. 18 yaş üzeri yolcular ise biletlerini HES koduyla satın alacak. Trene binerken, aşılı olanlar ve hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan yolcular, durumlarını HES uygulamasından belgeleyecek. Aşılanmamış ve hastalık geçirmemiş yolcular ise azami 48 saat öncesinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmek suretiyle seyahat edecek.