EkonomiGenel

İhtiyaç sahibi aileler için açıklandı! Her ay devletten 1.259 TL SED yardımı almak için şartlar…

Devletin ihtiyaç sahibi ailelere sunduğu karşılıksız, geri ödemesiz maddi yardımlar tek tek açıklanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Eylül ayı SED ödemelerinin ayın 15’ine kadar devam edeceğini açıklamasının ardından, maddi anlamda zorluk çeken herkes SED ödemelerini araştırmaya başladı. Peki aylık nakit olarak verilen SED ödemesi nedir? Kimler, hangi şartlarla bu ödemeleri alabiliyor?

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED), çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psikososyal destek sistemi olarak tanımlanıyor.

SED YARDIMINI KİMLER ALABİLİR?

Her ailede çocuk başına verilen bu aylık yardımlardan yararlanabilmek için aşağıdaki şartlara uygun olmak gerekiyor. SED yardımı bu kişilere veriliyor:

Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

BAŞVURULAR DİLEKÇE İLE VEYA E-DEVLETTEN YAPILIYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden verilen bu maddi yardımlara başvurular, bakanlığın il müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen dilekçe ile ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

Başvuru için istenen evraklar ise şu şekilde;

T.C. Kimlik Numarası beyanı,

Dilekçe,

İhtiyaç halinde sağlık raporu

Öğrenci belgesi

Başvuru yapan ailenin İŞKUR kaydı ve meslek kurslarına başvuru belgesi.