EkonomiGenelGündem

SGK’dan flaş destek: En az 6000 TL toplu ödeme yapılıyor! Başvuru süresini kaçırmayın…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan sosyal destek ödemeleri tüm hızıyla devam ediyor. Sigortalılara sunulan maddi manevi birçok ayrıcalıktan ihtiyaç sahibi yüz binlerce kişi yararlanıyor. Ancak bazı vatandaşların SGK tarafından verilen bu desteklerden haberi dahi olmadığı için başvuru süresini kaçırıyor ve fırsatı değerlendiremiyor. Bu haberimizde SGK‘nın ‘Evlenme Ödeneği’ adı altında sunmuş olduğu toplu ödemeyi ve başvuruların nasıl yapıldığını aktaracağız.

EVLENME ÖDENEĞİ NEDİR?

Evlenme Ödeneği veya diğer ismiyle Çeyiz Parası, ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların hak sahipleri için, ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen maddi yardım olarak biliniyor.

Bir diğer deyişle, yetim aylığı aldığı süre zarfında evlenmeye karar veren kız çocuğuna verilen maddi yardım şeklinde tanımlanabilir.

Evlenme ödeneği, iki yetim aylığının toplam tutarı şeklinde hesaplara yatıyor ve vefat eden kişinin aldığı son maaşa göre de bu tutarlar değişiklik gösterebiliyor.

500 TL yetim aylığı alanlar 4A ya da 4 B sigortalı olmaları halinde toplu olarak 12.000 TL ödenek alırken 4B sigortalı olanlar 500 TL yatırım yetim aylığı almaları halinde toplu 6000 TL evlenme ödeneği sahibi oluyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Yetim aylığı kadınlar, yetim maaşı 12 aylık ya da 24 aylık olacak şekilde peşin alıyorlar. Ödemelerden faydalanmak isteyenlerin ise Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine dilekçe vermeleri gerekiyor. Dilekçe verenler bu haktan yararlanırken unutan ya da başvurmayanlar hakkını kaybediyor.

Başvuru işlemlerinin ise 5 yıl içinde yapılması şartı bulunuyor. Beş yıl içinde başvuruda bulunmayanlar, evlenme ödeneği alma hakkını kaybediyor. Bu nedenle yetim aylığı alan kadınlar, evlendikten sonraki 5 sene içinde bulundukları kentin SGK Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.